Читај ми!

Зашто је потонула Москва, инцидент или ракета "нептун"

Командни брод руске Црноморске флоте, ракетна крстарица Москва потонула је под још неразјашњеним околностима. Украјинци тврде да је погођена пројектилима "нептун", док Русија тврди да је узрок пожара експлозија муниције. Посада евакуисана, али је крстарица потонула на путу ка Севастопољу.

Зашто је потонула Москва, инцидент или ракета "нептун" Зашто је потонула Москва, инцидент или ракета "нептун"

Ракетна крстарица Москва, командни брод руске Црноморске флоте и један од највећих пловила бившег СССР-а, озбиљно је оштећен и затим потонуо у још неразјашњеном инциденту око 150 километара од украјинске луке Одеса.

"Током тегљења крстарице Москва у луку, брод је изгубио стабилност због штете у трупу настале због експлозије муниције. У олујном времену, брод је потонуо", навело је руско министарство одбране. 

Портпарл Кремља, Дмитриј Песков је рекао да је председник Владимир Путин обавештен о овом случају, али да ће све додатне информације пристизати из министарства одбране. 

Украјинске власти су, одмах по експлозији, објавиле да је руска ракетна крстарица потопљена пошто су на њу испаљена два противбродска пројектила "нептун", који теоретски имају домет и до 300 километара.

Према украјинским изворима, посада система "нептун" искористила је лоше време и испалила пар пројектила на крстарицу, која се у тренутку овог догађаја налазила мање од 60 километара од обале.

Украјинци су, наводно, послали један дрон "бајрактар" како би, бар накратко, омели операторе на руским радарима.

Руско министарство одбране, међутим, тврди да је инцидент на овом броду резултат експлозије муниције, те да је више од 500 чланова посаде "Москве" евакуисано, док ће крстарица бити, уз помоћ тегљача, бити пребачена у матичну луку Севастопољ.

Москва је највећи ратни брод потопљен још од Фолкландског рата 1982. Године, када је британска подморница "Конкорер" са два торпеда потопила аргентинску крстарицу "Генерал Белграно".

У тој акцији, убијена су 323 члана посаде аргентинске крстарице, док их је 770 спасено.

Литванско министарство одбране, пак, тврди да је евакуисано тек 50 чланова посаде, те да их је спасио неименовани турски брод. Турска се није оглашавала о овим тврдњама.

Ни Сједињене Државе не знају зашто је "Москва" експлодирала, наводећи да губитак овог брода представља "озбиљан ударац за руске снаге".

"У овом тренутку немамо могућности да то потврдимо, али без дилеме ово представља значајан ударац за Русију", рекао је амерички саветник за безбедност Џејк Саливен.

Прича о Москви

Ракетна крстарица Москва један је од најконтроверзнијих бродова руске ратне морнарице. Изграђена је 1982. године у украјинском бродоградилишту Николајев и годину дана касније уврштена у наоружање тадашњег СССР-а.

Цео пројекат, назван "1164 атлант", амбициозно је замишљен као "ловац на носаче авиона", наоружан је противбродским пројектилима "вулкан" домета око 700 километара. Првобитно је планирана изградња шест бродова ове класе, али су до распада СССР-а изграђена свега три - "Слава", која је касније преименована у "Москву", "Устинов" и "Варјаг".

Бродови ове класе су дугачки 186 метара и имају депласман од 11.500 тона.

Осим противбродских пројектила, бродови ове класне наоружани су и морнаричком верзијом противваздухопловног система С-300, топовима од 130 милиметара, топовима АК-630, сличним америчком систему "фаланкс".

Под првобитним именом "Слава", ова крстарица је била део чувеног сусрета Михаила Горбачова и старијег Џорџа Буша на Малти 1989. године, који је касније постао познат и по томе што је, због таласа и лошег времена, добар део делегација САД и СССР-а самит провео повраћајући.

Свега годину дана касније, крстарица је послана на ремонт и у наоружање је враћен тек десет година касније, под новим именом – Москва.

Пре неколико година, у Русији се водила озбиљна полемика има ли уопште смисла поново модернизовати овај брод, јер је цена одржавања знатно премашивала значај брода.

Руски војни извори су, у то време, у неколико наврата демантовали да је вођена расправа о слању крстарице у старо гвожђе, али и да цео програм модернизације "виси у ваздуху" због недостатка средстава.

Ипак, после серије поправки, брод је враћен у службу 2021. године, после чега је учествовао у акцијама руских оружаних снага у Сирији.

Шта је пројектил "нептун"?

Гувернер Одесе Максим Марчено први је објавио вест да је руска ракетна крстарица погођена противбродским пројектилом "нептун".

У основи, пројектил "нептун" представља модернизовану верзију совјетског пројектила Кх-35, с тим што су у украјинској верзији побољшани домет и систем навођења.

Намењен је гађању циљева депласмана до 5.000 тона, а у наоружање украјинских оружаних снага уведена је прошле године, после скоро пет година тестирања у околини Одесе.

Током тестирања, највећи домет на којем је успешно погођена мета био је 100 километара.

Овај пројектил носи бојеву главу тежине 100 килограма.

Систем "нептун" чине укупно четири возила – мобилни лансер монтиран на камион УСПУ-360, возило на којем се налазе додатне ракете, командни и контролни центар и посебно теретно возило.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара