Читај ми!

Медведев: Надамо се да ће памет Финаца и Швеђана победити

Бивши председник Русије и заменик председника руског Савета безбедности Дмитриј Медведев рекао је да ће Москва морати да предузме одређене мере у Балтику ако Финска и Шведска постану чланице НАТО-а.

Москва је упозорила НАТО да ће Русија, ако Шведска и Финска постану чланице овог војног савеза, морати додатно да ојача своју одбрану на северозападној граници и да неће више бити могући разговори о Балтику без нуклеарног наоружања.

"Колико је држава у НАТО-у – тридесет или тридесет две, за нас није толико битно. Два мање или више, са њиховом значајем и становништвом, нема велике разлике", навео је Дмитриј Медведев на свом Телеграм налогу.

Како каже, друга ствар је што ће, ако Шведска и Финска уђу у НАТО, дужина копнених граница Алијансе са Руском Федерацијом бити више него удвостручена.

"Наравно, ове границе ће морати да се ојачају. Озбиљно бисмо ојачали копнене снаге и ПВО, распоредили бисмо значајне поморске снаге у водама Финског залива. У том случају више неће бити могуће говорити о било каквом ненуклеарном статусу Балтика – равнотежа мора да се успостави. Русија до сада није предузимала такве мере и није намеравала да их предузме", истакао је Медведев. 

Премијерка Финске Сана Марин рекла је током састанка са шведском премијерком Магдаленом Андерсон да ће Хелсинки у наредних неколико недеља одлучити о чланству у НАТО-у.

Андерсонова није била толико изричита и поручила је да би пре одлуке требало озбиљно размотрити добре и лоше стране чланства у војном савезу. Међутим, шведски медији сазнају да је циљ Андерсонове да Шведска пријаву за чланство у НАТО поднесе већ у јуну.

"Јавно мњење у Шведској и Финској, када је реч о потреби уласка у НАТО, је подељено отприлике на пола. И то уз максималне напоре домаћих пропагандиста. Нико разуман не жели веће цене и порезе, појачане тензије дуж граница, искандере, хиперсонично оружје и бродове са нуклеарним оружјем, буквално надохват руке од сопственог дома. Надајмо се да ће памет наших северних суседа ипак победити", закључио је Медведев.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара