Читај ми!

Мађарска, гориво за нуклеарну електрану допремљено авионом из Русије

Мађарска је добила прву испоруку нуклеарног горива за нуклеарну електрану Пакс из Русије. Гориво је допремљено авионом, будући да испорука железницом није била могућа, рекао је министар спољних послова те земље Петер Сијарто.

Петер Сијарто је поновио да је Мађарска одбацила било какве санкције на руску нафту и гас, и додао да је увођење санкција у вези са активностима повезаним са нуклеарном енергијом "црвена линија" за ту земљу.

"Гориво (за фабрику Пакс) је увек стизало из Русије железницом преко Украјине, нажалост ... то више није могуће, тако да смо морали да пронађемо алтернативни начин за допремање", рекао је Сијарто у снимку објављеноом на Фејсбуку из Брисела.

Навео је да је пошиљка стигла преко ваздушног простора Белорусије, Пољске и Словачке у Мађарску уз одобрење све три земље, пошто нуклеарна енергија не подлеже никаквим санкцијама Европске уније.

Мађарска жели да прошири нуклеарку "Пакс" од 2 гигавата са по два реактора руске производње капацитета од 1,2 гигавата.

Ројтерс наводи да се пројекат додељен 2014. без тендера нуклеарном гиганту Росатому често наводи као знак блиских веза између мађарског премијера Виктора Орбана и руског председника Владимира Путина.

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво