Читај ми!

Тенкови за Украјину – нови живот НАТО-а и прилика за пражњење магацина

Шеф европске дипломатије Жосеп Борељ позвао је чланице Европске уније да пошаљу још наоружања Кијеву. Чешка је јуче Украјини послала тенкове, борбена возила и лаке системе противваздухопловне одбране. Пентагон не спори да је пре почетка рата годинама обучавао украјинске војнике. Рат у Украјини, оцењују стручњаци, подстакао је хомогенизацију и удахнуо нови живот НАТО-у.

Сједињење Америчке Државе су Украјини најпре покушале да обезбеде С-300 и "мигове 29". Али ниједна источноевропска чланица НАТО-а није желела да се одрекне чувара свог неба, ма колико стари били. Зато су Американци покренули такозвану операцију "Тенкови за Украјину".

Реч је о Т-72, совјетском моделу тенка који би Пољаци могли да отпишу, јер им стиже 250 америчких тенкова типа "абрамс". Чеси су први послали 40 борбених возила.

Пре тенкова, Запад је Украјини достављао лаке преносне системе.

Горан Јанићевић, уредник емисије РТС-а "Дозволите…", каже да су противоклопни ракетни системи "џавелин" и НЛАВ постигли одличне резултате у борби против руске војске.

"Буквално све што су Украјинци добили до данас, сви ти системи су лаки и преносни, то је префикс којим се означавају ти системи. Значи, може један војник да то пренесе, врло су лаки за коришћење, обука је кратка и они по мени нису пресудно утицали на ток рата у Украјини", оцењује Јанићевић.

Рат у Украјини, како се оцењује, подстакао је хомогенизацију НАТО-а.

"Сада Запад опет има непријатеља"

У западној штампи се подсећа на деведесете када је, после пада Берлинског зида и распада Совјетског Савеза, изгледало да је свет постао униполаран. Сада, наводи Шпигел, Запад опет има непријатеља.

Историчар и професор Филозофског факултета Александар Животић каже да се може слободно рећи да је сукоб на истоку Европе удахнуо нов живот НАТО-у као војном и политичком савезу.

"Сасвим је било јасно да ће после америчког повлачења из Авганистана, њихова политика бити усмерена ка Европи и ка јачању НАТО-а", указује Животић.

Прилика за пражњење магацина пуних совјетског оружја

Саговорници тврде да се некадашњим чланицама Варшавског пакта, а сада НАТО-а, указала прилика да испразне магацине, пуне старог совјетског наоружања.

Ниједна земља, међутим, неће донирати велика и значајна средства.

"Сада се суштински ради о једном процесу који је много ширег карактера. Са једне стране, у питању је војна помоћ Украјини. На другој страни, јесте један процес тихе потпуне трансформације, заокруживање процеса потпуне унификације НАТО снага у Европи", сматра Животић.

Јанићевић каже да Американци не морају да притискају Пољску, Чешку, Словачку или Мађарску да празне магацине, зато што су већ годинама уназад закључени веома вредни уговори.

"Почев од 2014. године, НАТО је свестан да не може да се ослања на совјетско наоружање, резервни делови долазе из Русије. Они су свесни да у једном тренутку морају да прекину са коришћењем совјетског, односно руског, наоружања и тај процес после сукоба у Украјини ће само бити убрзан", очекује Јанићевић.

Турска између куповине С-400 и "бајрактара" у Украјини

Колико је снабдевање Украјине оружјем од још једне важне чланице НАТО-а, Турске, значило у току рата, показују десетине снимака на којима турски дронови "бајрактар" уништавају руска оклопна возила и ПВО.

Према украјинским изворима, набавке из Турске и даље пристижу.

А Анкара је неутралну позицију и улогу посредника у преговорима, стекла и тиме што је од Русије купила С-400.

недеља, 28. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво