Читај ми!

Професор Михајло Вучић: Због контроверзних информација неопходна независна истрага у Бучи

Професор Михајло Вучић са Института за међународну политику и привреду каже за РТС да још не знамо контекст страдања у Бучи, као и да је неопходно да независни истражитељи дођу на лице места. Сматра да то може да буде ратни злочин уколико се утврди да су страдали цивили или стрељани ратни заробљеници. И Кремљ и Кијев користе мало приземну пропаганду да опишу овај злочин, али ако се утврди да јесте инсценирано то не би био први случај у историји ратова – имали смо и случај Рачак, поручује Вучић.

Михајло Вучић истиче да још не знамо контекст страдања у Бучи – ко су били ти људи, какав је био њихов статус у смислу правних правила који их штите и ко је одговоран за то. Наглашава да је свакако реч о људској трагедији.

"Било би ми најдраже да неки независни органи, по могућству правосудни, преузму ту истрагу и да дају даље информације, а не да се она одмах стави у погон даљег медијског пропагадног рата који се води од почетка овог оружаног сукоба као пратећа појава и да се користи за неке друге циљеве", наводи Вучић.

Најављује се да ће хашки истражитељи доћи да испитају шта се догодило. Вучић истиче да је украјинска страна од почетка рата истицала како Међународни кривични суд има надлежност да процесуира ратне злочине, злочине против човечности и друге међународне злочине који се догоде на територији Украјине, јер је она потписница статута тог суда.

"Русија није, али с обзиром да се злочини дешавају на територији Украјине постоји та територијална надлежност, чак и за злочине које почине руски војници иако они нису персонално под надлежношћу суда", додаје Вучић.

"Мислим да је најбоље да истражитељи тог суда дођу на лице места, обезбеде доказе, изврше обдукције тела са својим тимовима форензичара и да се онда говори на основу чињеница. Овако ми имамо снимке са друштвених мрежа, тај оригинални снимак је поставила украјинска национална гарда која није украјинска правосудна полиција – то су посебни органи за које су Руси доста често износили сумње", додаје.

Наводи да се на снимку виде људи како леже на улици и да делује као да су Руси у повлачењу насумично пуцали и онда су оставили тела раштркана.

"Дешава се да у току повлачења јединица настане слабија дисциплина него обично, тако да команданти у том тренутку можда не могу да врше увид у то шта све њихове трупе раде, тако да не искључујем могућност да се тако нешто заиста догодило, али прилично је онда то за Русију негативна ствар, толико негативна да је немогуће да није покушано макар да се ти људи некако сакрију", каже Вучић.

Има ли сличности са Рачком?

Говорећи о томе шта је то по међународном праву, уколико се утврди да се заиста догодило, Вучић сматра да то може да буде ратни злочин.

"Геноцид је толико злоупотребљавана правна квалификација, нажалост то је један од најтежих злочина који може да се учини, али је више постало овако потпуно банално говорити о геноциду. Геноцид је нешто што се јако ретко дешава и за шта је потребна једна намера и систематизација у деловању", наглашава Вучић.

Објаснио је да злочин против човечности не може да буде уколико се не утврди да су и на другим местима систематски вршена убиства цивила од стране Руса.

"По мом мишљењу ово је један инцидент, ратни злочин који може да се докаже евентуално ако се утврди да ти људи нису имали статус бораца, па су погинули у току борбе, него да су били цивили или можда стрељани ратни заробљеници", додаје он.

Говорећи о томе шта се догађа уколико се докаже да је све инсценирано, како тврди Кремљ, Вучић каже да не би улазио у то.

"И Кремљ и Кијев мало приземну пропаганду користе да опишу овај злочин, али ако се утврди да јесте инсценирано то не би био први случај у историји ратова – имали смо и случај Рачак у СР Југославији", наводи Вучић.

На питање може ли се повући паралела са Рачком, Вучић каже да је потребно сачекати да видимо шта се заиста догодило.

"Оно што је код Рачка карактеристично било јесте да су такође одмах медији почели да тај догађај описују на свој начин, без да сачекају те независне истажитељи који ће дати чињенице шта се догодило, а да се онда испоставило да су ти првобитни медијски извештаји били нетачни, али да је штета учињена по страну која је наводно починила тај злочин у смислу њеног легитимитета да учествује у рату, у смислу њене позиције у међународним односима и после када се испоставило да то није баш тако како је било та штета није могла да се исправи", каже Вучић.

"У овом ратном сукобу истина страдала као никада раније"

Информациони рат опасан је готово као стварни рат. Вучић каже да је он опасан, јер је истина неопходна у ситуацији када постоји толики спор између две стране да долази до ратног сукоба.

"Једна другој страни више не верује, а ми морамо имати неку независну информацију шта се заиста догађа. Нажалост, истина увек страда прва у ратни сукобима, а у овом ратном сукобу чини ми се да је страдала као никада раније зато што су чак и они најодговорнији медији, не само таблоиди, подлегли потреби да на неки начин цео сукоб ставе у функцију пропаганде и са руске и са стране Украјине и са стране Запада", каже Вучић.

Европска комисија предложила је јуче нови пакет санкција Русији, који укључује забрану куповине руског угља и забрану уласка руских бродова у луке ЕУ. Вучић истиче да би то назвао опсецањем, а не ударцем у живац руске економије.

"То је већ пети циклус санкција, прогресивно се оне повећавају. Ни ово нису кључни сектори од којих зависи финансирање руског војног подухвата у Украјини и руска економија генерално – то су нафта и гас. Они и даље не подлежу санкцијама. Угаљ јесте сировина коју Русија извози, али угаљ ЕУ већ дуго времена покушава да избаци из употребе, тако да они угаљ не желе више да увозе уопште и није мера која ће спречити Русију да настави сукобе", закључује Вучић.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара