Читај ми!

Русија под санкцијама, већи страх од поскупљења него од несташице хране

Из земаља Западне Европе стижу слике празних рафова са основним животним намирницама. Грађани Русије тврде да несташице за сада не осећају. Иако у неким градовима није могао да се купи шећер, руско министарство пољопривреде тврди да располаже залихама за годину дана.

Украјинска криза још није уздрмала рафове у московским продавницама. Просечан становник руске престонице, тврде они са којима смо разговарали, може да купи све производе, као и пре сукоба.

"Тачно је, кад је почео рат, да се у неким мањим градовима појавио тај проблем јер су људи у страху покуповали шећер и они јако користе хељду, зову је гречка. Дакле, куповали су себи резерве. Тај шок је трајао у мањим градовима дан или два, сада се све умирило. Руси су иначе врло интересантан народ, код њих страх траје јако кратко и то се показало и у корони а и сада", каже Бранко Влаховић, дописник Вечерњих новости из Москве.

А садашњу кризу Руси су дочекали спремнији него ону на Криму. Од 2013. до 2019. године, Русија је смањила увоз прехрамбених производа за више од 11 милијарди долара. Истовремено, за толико је повећала извоз.

"Русија је од великог увозника постала велики произвођач. Они су мало променили структуру своје привреде, тако да када је реч о несташицама хране оне су можда пре биле последица неких прекида у ланцима снабдевања него последица недостатка увоза хране", објашњава Аница Телесковић, новинарка РТС-а која прати економију.

Русија је и највећи светски произвођач пшенице са готово петином међународног извоза. Покрива и домаће потребе у пилетини и свињетини. Зато грађани не страхују од несташице хране већ од њене цене.

"Један део произвођача тражи субвенције државе, други би хтели да подигну цене и то ће сигурно бити проблем који мора да реши руска влада. Или ће произвођачима дати субвенције, јер у овом тренутку сигурно да руској влади није у интересу да било шта драстично поскупи", рекао је Влаховић.

Какав је интерес српске привреде

У интересу српске привреде је да до руског тржишта прокрчи пут оптерећен транспортним проблемима, девизним плаћањима и курсом руске рубље, наводи Привредна комора.

Зато је пре месец дана формиран кризни штаб који, кажу, треба да информише српске извознике и сагледа извозне капацитете.

"Ми смо у разговорима са два највећа руска трговинска ланца и појачана је њихова активност и захтеви за пласманом производа који евентуално говоре о дефицитарним производима на овом тржишту - то су кућна хемија, средства за личну хигијену, смрзнуто воће и поврће, одређени кондиторски производи и алкохолни производи", наводи директор Представништва ПКС у Москви Дејан Делић.

У међувремену, Европска унија спрема пети пакет санкција Русији који би могао да поремети снадбдевање на целом континенту.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара