Читај ми!

Медведев: Четири сценарија за употребу нуклеарног оружја

Заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев каже да постоји неколико случајева у којима Русија има право да употреби нуклеарно оружје. Сви су наведени у указу председника што говори о одлучности земље да заштити свој суверенитет, каже Медведев али напомиње да су у тешким ситуацијама преговори најбољи и најисправнији начин.

Дмитриј Медведев је за Спутњик рекао да Русија има право да употреби нуклеарно оружје када је на њу изведен ракетни напад уз употребу средстава за нуклеарно уништавање.

Такође, додао је, приликом употребе нуклеарног оружја против Русије или њених савезника, као и у случају напада на критичну инфраструктуру услед чега је парализована активност руских нуклеарних снага за обуздавање.

Четврти случај је када је извршен акт агресије против Русије или њених савезника услед чега је угрожено постојање земље, чак и без примене нуклеарног оружја, односно применом конвенционалног наоружања, рекао је заменик председника Савета безбедности Русије.

"Међутим, ми полазимо од тога да су у најтежим ситуацијама, попут тренутне, на пример, око Украјине - преговори, дипломатски напори ипак најбољи и најисправнији пут. Друго је што преговори не успевају увек, али је неопходно ићи тим путем", појаснио је Медведев.

Како је прецизирао, нико не жели никакав рат, али увек постоји претња од нуклеарног сукоба.

"Нико не жели никакав рат, поготово нуклеарни - то је претња постојању људске цивилизације. У том смислу у праву су аналитичари који кажу, можда донекле цинично, али без обзира на то, да је настанак нуклеарног оружја спречио огроман број сукоба у 20. и 21. веку. То је истина", истакао је заменик председника Савета безбедности.

"Стога је очигледно да претња увек постоји", каже Медведев.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара