Читај ми!

Зечевић: Украјина ће морати да буде војно неутрална, питање да ли ће моћи да буде кандидат за ЕУ

Мора да се пронађе решење које би било безбедносно прихватљиво за Русију, а истовремено које би гарантовало једну врсту интегритета Украјини, рекао је за РТС Слободан Зечевић из Института за европске студије. Додао је да је очигледно да ће бити постигнут компромис којим ће Украјина морати да буде војно неутрална, као и да је питање да ли ће моћи да се кандидује за чланство у Европској унији.

Слободан Зечевић из Института за европске студије каже да није очекивао да ће рат у Украјини бити брзо завршен, пошто је, како је објаснио, у питању дубок геостратешки сукоб.

"С једне стране налази се западни савез који је доста дубоко ушао у Украјину са својом логистиком, а са друге стране имате Руску Федерацију која је интервенисала са око 200.000 војника, а Украјина је земља од 44 милиона становника. Значи 200.000 војника на тако велику земљу можда није сасвим довољно да би се тај рат брзо завршио", казао је Зечевић.

Додао је да је очигледно да ће Украјина морати да буде војно неутрална, као и да је питање да ли ће моћи да се кандидује за чланство у Европској унији.

"Мора да се пронађе решење које би било безбедносно прихватљиво за Русију, а истовремено које би гарантовало једну врсту интегритета Украјини", навео је Слободан Зечевић.

Објаснио је да се Кина понаша уздржано, али да му се чини да је ипак ближа Русији, као и да Кина зна да са Западом има спор око Тајвана и да тежи да се сукоб у Украјини што пре угаси како би се нормализовала економија на светском нивоу.

Зечевић је навео да Русија наставља да напредује у Украјини како би постигла своје политичке циљеве и што бољи споразум са Кијевом.

"Украјинци су спремни на разговоре, Зеленски је више пута то рекао, да би желео да се састане што пре са Путином. Што се тиче руског председника, он не жели да иде на тај састанак док не буде имао конкретан договор на папиру", рекао је Зечевић.

Додао је да би евентуалним споразумом Украјина признала губитак Крима, да би Донбас добио специјални статус у оквиру Украјине, као и да се прича да би руски језик требало у званичној употреби, упоредо са украјинским, као и да се пре конфликта причало да би Украјина требало да има неутралан статус, попут Шведске и Аустрије.

"Мислим да ће Русија тражити додатне гаранције и још већи степен неутралности, у односу на Аустрију, Финску и Шведску", навео је Слободан Зечевић.

Гостовање Слободана Зечевића у Јутарњем програму РТС-а у целости можете да погледате у видео-снимку на почетку текста. 

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара