Читај ми!

Експлозије у Лавову, Украјина очекује евакуацију цивила преко девет хуманитарних коридора

Рат у Украјини ушао у 23. дан. Експлозије у Лавову, градоначелник изјавио да је неколико пројектила погодило завод за ремонт авиона. Кијев објавио да је за данас договорено успостављање девет хуманитарних коридора. Украјински оператер бележи максимални уговорени транзит руског гаса преко Украјине, након два дана смањеног обима. Председник Русије Владимир Путин рекао да Кијев покушава да одложи мировне преговоре, али да Москва и даље жели да се они наставе.

Борбе у Украјини ушле су у четврту недељу. Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган понудио је, у разговору са руским председником Владимиром Путином, да буде домаћин преговора са украјинским председником Володимиром Зеленским.

У саопштењу Ердогановог кабинета се наводи да је Ердоган рекао Путину да би за договор на одређена питања могао да буде неопходан састанак лидера.

Председник Украјине Володимир Зеленски поручио је да свет мора званично да призна да је Русија постала "терористичка држава" и још једном позвао западне лидере да спроведу у дело зону забрањених летова изнад Украјине и нови пакет санкција Русији.

Осим тога, Зеленски није променио свој став у вези с тим да се и даље морају поштовати међународне границе које су постојале у тренутку распада Совјетског Савеза 1991. године.

Словачки министар одбране Јарослав Нађ поручује да је та земља спремна да Украјини обезбеди противваздухопловни одбрамбени систем С-300, ако савезници из НАТО обезбеде одговарајућу замену.

Представнички дом САД усвојио је закон којим се Русији и Белорусији због напада на Украјину укида трговински статус повлашћених земаља, што ће омогућити повећање царина на увоз за две земље. Ту одлуку треба да потврде амерички сенатори.

На захтев Велике Британије, САД, Француске, Албаније, Ирске и Норвешке одржан је хитан састанак Савета безбедности Уједињених нација о ситуацији о Украјини.

Заменица генералног секретара УН за политичка питања Розмери Дикарло је у обраћању Савету безбедности рекла да је од почетка рата у Украјини погинуло више од 700 цивила, међу којима су и 52 детета, и напоменула да је стварни број вероватно много већи. Није навела ко је одговоран за жртве.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао је да ће председник САД Џозеф Бајден јасно рећи кинеском председнику Си Ђинпингу да ће Пекинг сносити последице за било какву акцију која, како је рекао, "подржава руску агресију".

С друге стране, стални представник Русије у УН Василиј Небензја каже да Русија поново тражи хитан састанак Савета безбедности УН – о америчким биолабораторијама у Украјини, за које, тврди, имају нова документа.

уторак, 07. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара