Читај ми!

Бугарски "мигови" раздора, између хистерије и прагматичности

Ремонт бугарских "мигова-29" изазвао је оштру полемику између премијера Кирила Петкова и председника Румена Радева, пошто је шеф владе у Софији идеју да руске компаније, макар и посредно, ремонтују борбене авионе назвао "надреалном". Радев упозорио на "хистерију". Амерички министар одбране долази у Софију.

Бугарски "мигови" раздора, између хистерије и прагматичности Бугарски "мигови" раздора, између хистерије и прагматичности

Бугарским "миговима-29", за које су заинтересовани и Американци како би их проследили Украјинцима, истичу ресурси, једина је ствар око које су се последњих дана сложили премијер и председник те државе, Кирил Петков и Румен Радев.

Тешке речи између два кључна човека у Бугарској пале су пошто је Радев упозорио остале политичаре да не дозволе да "незнање и идеолошка хистерија" доведу у питање одржавање јединих борбених авиона у саставу бугарског ратног ваздухопловства.

"То би значило да се Бугарска одриче од заштите сопственог ваздушног простора, суверенитета и обавеза у колективној одбрани као чланица НАТО", рекао је бугарски председник.

Бугарска има укупно 16 "мигова-29", али су се тамошњи пилоти прошле године тврдили да је свега шест било оперативно. Током јесени, руске компаније су Бугарима испоручиле контингент резервних делова.

"Нема теоретске шансе да наши авиону буду ремонтовани у Русији. То се, у овом тренутку једноставно не може десити - да стотине милионе пошаљемо Путину. То није реално", рекао је премијер Кирил Петков.

"С обзиром на околности, поставља питање да ли је небо изнад Бугарске довољно заштићено... Идеја да сада пошаљемо авионе у Русију је апсурдна", рекао је Петков.

Бугарски премијер је, током америчке акције скупљања појачања за украјинско ратно ваздухопловство, одбацио могућност да Софија пошаље авионе у Украјину, наводећи да тренутно нема на располагању довољно исправних летелица ни за одбрану сопственог ваздушног простора.

Иако још увек није јасно где ће на крају завршити бугарски "мигови", Американци су заинтересовани и за преостале исправне противваздушне системе С-300, односно укупно десет лансера који се налазе у арсеналу армије ове државе.

Према тврдњама америчких званичника, неколико лансера С-300 је већ на путу ка Украјини, али није јасно одакле ти пројектили заиста протичу, јер су Словачка у среду тек начелно сагласила да Кијеву уступи своје лансере у замену за неки други систем противваздушне одбране.

Препоставља се да се ради о пројектилима С-300, које су Американци купили током претходне две деценије како би их упоредили са сопственим "патриотима" и развили одговарајуће против-мере.

Очекује се да крајем седмице у Бугарску допутује амерички секретар за одбрану Лојд Остин. Немачки "Шпигл" наводи да ће трансфер система С-300 бити главна тема његових разговора са бугарским званичницима.

Иако су Американци, првобитно, одбили понуду Пољске да бесплатно уступи своје "мигове-29" Украјинцима, дипломатска активност везана за овај трансфер актуелизована је пошто је Конгрес усвојио 13 милијарди долара вредан пакет помоћи Украјини, којим је, бар са финансијског аспекта, решен проблем "надомештања" совјетске опреме чланицама НАТО-а.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара