Читај ми!

Кремљ: Компромис би била неутрална Украјина попут Аустрије и Шведске

Руска и украјинска делегација воде преговоре, за које Сергеј Лавров каже да нису лаки, али да има помака. Према речима шефа руске делегације, Кијев предлаже да се на Украјину примени аустријски или шведски модел демилитаризоване земље, која има своју војску. Кремљ би то сматрао компромисом, тврди Дмитри Песков. Украјински преговарач, међутим, напомиње да је могући модел искључиво "украјински", и да би подразумевао правно верификоване безбедносне гаранције.

Шеф руског преговарачког тима и помоћник председника Русије Владимир Медински рекао је да Кијев током преговора предлаже да се на Украјину примени аустријски или шведски модел демилитаризоване земље, која има своју војску.

"На преговорима се разматра очување и развој неутралног статуса Украјине, демилитаризација Украјине, осим тога разматра се и целокупан комплекс питања која су повезана са величином украјинске војске", рекао је Медински.

У Кремљу кажу да би стварање демилитаризоване Украјине попут Аустрије и Шведске, са сопственом војском, било сматрано компромисом.

"То је варијанта о којој се тренутно расправља и могла би да се сматра компромисом", рекао је и портпарол Кремља Дмитри Песков.

Украјински преговарач Михаило Подољски рекао је да неутралност може бити "само украјинска" и да су Кијеву, пре свега, потребне апсолутне безбедносне гаранције. 

"Свакако да разумемо покушај наших партнера да остану проактивна страна у преговарачком процесу. Отуда речи о шведском или аустријском моделу неутралности. Али Украјина је сада у стању директног рата са Руском Федерацијом. Стога, модел може бити само 'украјински' и само о легално верификованим 'безбедносним гаранцијама'. И без других модела или опција", рекао је Подољак.

Аустрија је 1955. године прогласила неутралност, а главни задаци аустријске војске су да заштити уставом успостављене институције и становништву обезбеди слободу и демократију, да одржава ред, мир и безбедност у земљи и да пружи помоћ у случају природних катастрофа и несрећа изузетне величине. 

Шведска, иако је чланица Европске уније, сматра се неутралном земљом. Она је иницијално била неутрална од 1814. до 1918. године, када је избио Фински грађански рат, и опет од 1918. до 1995. године, када се прикључила Еуропској унији. 

У захтевима за безбедносним гаранцијама које је Русија пре почетка сукоба тражила од САД и НАТО-а, тражило се да се Украјина не прими у чланство Алијансе. Запад је то категорички одбио, али је наведено и да се то свакако неће ускоро десити јер Украјина мора да испуни одређене критеријуме.

То за Москву није било довољно, а недавно је из Русије поручено и да се стање на терену драстично променило и да ти захтеви више не важе.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара