Читај ми!

Да ли је могуће да Русију искључе или да се сама "откачи" с интернета

Један свет – један интернет. Да ли би сукоб у Украјини могао да измени не само географију већ и да у основи промени природу интернета? Сада се тражи да Русију потпуно искључе са интернета. Жарко Кечић из Регистра националног интернет домена Србије истиче да би остављање Русије ван интернета значило да грађани губе много и да они губе ту повезаност са светом. Указује, међутим, на то да Кина, Индија и Бразил нису пристали да уведу санкције Русији, тако да ће, сматра, вероватно они преузети део тог терета.

Многе компаније, нарочито на Западу, не желе више да пружају услуге руским компанијама, чак су и неки велики интернет провајдери отказали своје услуге. Међутим, Жарко Кечић оцењује за РТС да то није наишло на велики одјек, зато што је интернет замишљен као неутрална мрежа.

Они су, каже, заправо тражили од институција које и управљају ресурсима на интернету да откажу своје услуге.

"Рецимо Ајкан, који је глобална институција која управља јединственим индикаторима, то су називи домена и ај-пи бројеви. Они су рекли да сукоб у Украјини јесте трагедија, али да то не може бити повезано с технолошким развојем и технологијом коју они пружају", указао је Кечић.

Да ли је могуће да се Русија изолује 

И Фондација за електронске границе, група за дигиталну приватност, саопштила је да рат није време да се "чачка по интернету". 

Кад је Ајкан у питању, Кечић мисли да ће то тако остати, зато што је Ајкан једна неутрална организација која свима пружа услуге.

"Он има своја правила, значи ко има домен највишег нивоа, а то је у случају Русије – ru, као што Србија има rs домен. И мислим да ће они остати", оцењује Кечић.

Међутим, додаје да приватне компаније немају никакве обавезе да буду неутралне и вероватно ће бити још више компанија на Западу које ће отказивати услуге руским фирмама.

Они су глобални лидери у пружању услуга, међутим Кина, Индија, Бразил нису пристале да уведу санкције Русији, тако да ће, сматра, вероватно они преузети део тог терета.

Сматра и да, када је реч о корисницима, никоме не би одговарало да Русија буде изолована. Остављање Русије ван интернета би, истиче Кечић, значило да грађани губе много и да они губе ту повезаност са светом.

"Такође, осим физичког рата, води се и тај информативни и мислим да је у интересу Запада да руски грађани виде оне информације које пласирају западни медији. С друге стране, многи руски медији су забрањени. Знамо да су с кабловских мрежа скинуте руске ТВ и радио станице, а такође филтрирају се и информације које руски медији пласирају преко интернета", објаснио је Кечић.

Да ли Русија може да креира сопствену интернет мрежу

За кориснике из Русије и сам интернет се мења: блокирани су им и Твитер и Фејсбук, а ни Тик-ток не дозвољава Русима да објављују снимке. Појавила су се чак нека мишљења стручњака да је Русији потребно више а не мање интернета. 

Кечић каже и да Русија може да формира своју интернет мрежу. "Они су имали, мислим 2018. године, тестирање да руску мрежу потпуно изолују од остатка интернета. То је пре свега урађено због сајбер напада, који могу да буду опасни за инфраструктуру, посебно у некој држави као што је Русија", наводи он. 

Подсећа и да је на самом почетку овог сукоба било неколико опасних и озбиљних напада на владине сајтове и сервисе. Наводи и да је Влада Русије донела уредбу којом ће затворити присуство сајтовима Владе и сервисима споља, али и препоруку свим компанија да пребаце своје сајтове и сервисе које хостују (изнајмљују сервер) у иностранству у Русију. 

Да ли Русија може да се сама "откачи" с интернета

Кечић сматра да Русија може теоријски да се "откачи" с интернета, али да је практично то тешко урадити јер има неколико различитих начина приступа интернету.

Објашњава да је, уколико се Русија сама "откачи" с интернета, физички с оптичких каблова који долазе у Русију могуће остварити и сателитске и радио везе са другим државама, и да то вероватно не би било по закону, да је могуће превазићи и то.

"Међутим, уколико се Русија само делимично 'откачи' с интернета, као што је сада случај, могуће је преко ВПН-а, то је практично тунел који се прави унутар комуникације. То је криптовани тунел који је јако тешко пратити, али многи грађани приступају Фејсбуку, Твитеру уз помоћ ВПН-а.

Због геополитике јавља се другачија замисао интернета, према којој су земље или искључене или развијају властиту алтернативу.

Кечић наводи да су то Иран и Кина, међутим, ту с једне стране можда и постоји политичко покриће, али то је, каже, удар и на грађане тих земаља, јер им није дозвољен приступ протоку информација.

"На нама је да закључимо шта је од тога истина, а шта није. Међутим, многе државе не желе да млади буду затровани информацијама које нису у складу с начином живота у Кини", наводи он.

Оценио је да ће можда бити теже грађанима Русије да приступају интернету, међутим, увек се нађу начини и канали.

Подсетио је да смо и ми деведесетих за време санкција налазили начина да комуницирамо са светом и мисли да ће се тако нешто дешавати и у Русији.

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво