Читај ми!

Оштра расправа САД и Русије о биолошком оружју на седници Савета безбедности

Уједињене нације су саопштиле да не знају за било какав програм биолошког оружја у Украјини док су Вашингтон и његови савезници изразили забринутост јер, како су навели, Русија шири "недоказану тврдњу у циљу лансирања биолошких или хемијских напада". Амбасадор Русије у УН позвао Савет безбедности да размисли о, како је рекао, веома реалној биолошкој опасности за људе у европским земљама, која може бити последица неконтролисаног ширења биолошког оружја из Украјине.

Изуми Накамицу, висока представница УН за питања разоружања, рекла је да Уједињене нације не знају за програм биолошког оружја у Украјини, која је ратификовала међународну забрану таквог оружја, као и Русија.

"Уједињене нације нису упознате ни са каквим програмима биолошког оружја, у великој мери захваљујући Конвенцији о биолошком оружју из 1972. године, која забрањује развој, производњу, набавку, трансфер, складиштење и употребу биолошког и токсичног оружја", рекла је Накамицу.

Према њеним речима, за разлику од хемијског оружја, не постоји независан режим верификације биолошког оружја, а надзор је препуштен државама чланицама.

Руски изасланик при Уједињеним нацијама Василиј Небензја, поновио је тврдњу, али како наводи Ројтерс, без пружања доказа да Украјина води лабораторије за биолошко оружје уз подршку Министарства одбране САД.

"Позивамо вас да размислите о веома реалној биолошкој опасности за људе у европским земљама, која може бити последица неконтролисаног ширења биолошког оружја из Украјине. А ако постоји такав сценарио онда ће цела Европа бити покривена. Ризик од овога је врло реалан с обзиром на интересе радикалних националистичких група у Украјини за рад са опасним патогенима који се води заједно са министарством одбране Сједињених Држава", рекао је Небензја.

Небензја је рекао да је мрежа од око 30 биолошких лабораторија у Украјини била укључена у стварање патогена смртоносних болести.

"Неки докумети су дошли у посед руског министарства одбране. У њима се потврђује да је формирана мрежа од најмање 30 биолошких лабораторија у Украјини, које су изводиле врло опасне биолошке експерименте са кугом, антраксом, колером и осталим смртоносним болестима", навео је Небензја, преноси ТАС.

Амбасадорка САД при Уједињеним нацијама Линда Томас-Гринфилд је навела да Украјина нема програм биолошког оружја и истакла да је Вашингтон "дубоко забринут" због тога што је, како је навела, Русија седницу сазвала као део напора за "лажну заставу" чији је циљ постављање темеља за употребу биолошких или хемијских оружја у Украјини.

"Не постоје украјинске лабораторије за биолошко оружје које подржавају Сједињене Државе. Не близу границе са Русијом или било где. Уместо тога, Русија би могла да користи хемијске или биолошке агенсе у Украјини", навела је Томас-Гринфилдова.

Иако током седнице није пружила доказе о непосредној претњи, рекла је да "Русија има искуство у лажном оптуживању других земаља за кршења која сама Русија чини". 

Седница Савета безбедности Уједињених нација заказана је на захтев Русије поводом тврдњи Москве о "војним биолошким активностима Сједињених Држава на територији Украјине", што лидери Украјине и САД негирају.

Москва је, наводи Ројтерс, тиме ризиковала да се изложи критици пошто су чланови СБ одбацили те тврдње као "лаж" и "потпуну бесмислицу" и искористили седницу да појачају оптужбе на рачун Русије за напад на Украјину.

недеља, 26. мај 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије