Читај ми!

Нове експлозије у Кијеву, из Украјине избегло 1,3 милиона грађана; трећа рунда преговора у понедељак

Руска војска је наставила офанзивне операције у Украјини, након што је био проглашен прекид ватре како би хуманитарним коридорима цивили изашли из опкољених градова. Евакуација је прекинута, а и Кијев и Москва оптужују другу страну да није поштовала прекид ватре. Руси тврде да су цивили спречени да напусте Маријупољ. Трећа рунда преговора биће одржана у понедељак, саопштио је шеф украјинске делегације Давид Арахамија.

Саветник шефа кабинета украјинског председника Михаил Подољак рекао је да би трећа рунда преговора Украјине и Русије могла да се одржи 5. или 6. марта. Руски председник Владимир Путин најавио је током разговора са немачким канцеларом Олафом Шолцом трећу рунду преговора Русије и Украјине овог викенда, навео је портпарол Владе Немачке у саопштењу.

Председник Русије Владимир Путин потписао је закон којим ће се изрећи казна затвора до 15 година за оне који намерно шире лажне информације о руским оружаним снагама.

Председник Украјине Володимир Зеленски апеловао је на Европљане да подрже Украјину у рату са Русијом.

Зеленски је то изјавио у обраћању становницима европских градова који су учествовали на митингу подршке Украјини. Током директног преноса из кабинета, Зеленски је два минута ћутања посветио погинулим војницима и цивилима.

Сједињене Државе и њихови савезници критиковали су Русију на састанку Савета безбедности УН због ратних дејстава и пожара око нуклеарне електране у Запорожју. Неки су захтевали да Москва не дозволи да се поново догоди напад.

Амбасадор Русије при Уједињеним нацијама Василиј Небензја одбацио је оптужбе Запада да истакао да је састанак Савета безбедности један покушај украјинских власти да створе "вештачку хистерију".

"Тренутно Запорошку нуклеарну електрану и суседну територију чувају руске трупе", рекао је Небензја.

Амбасадор Украјине у Уједињеним нацијама Сергеј Кислица оптужио је Русију да износи неистине и навео да би хиљаде људи који живе у околини нуклеарне електране било угрожено ако би операције у електрани биле "поремећене".

"Хиљаде људи, укључујући цивиле, који тренутно нису у могућности да се евакуишу из подручја у близини електране због гранатирања и борбе које су у току, биле би погођене", рекао је Кислица.

Америчка подсекретарка за нуклеарну енергију Џил Хруби изјавила је у интервјуу за Ем-Ес-Ен-Би-Си (MSNBC) да нису видели доказе да су у Запорожју Руси користили било шта сем стрељачког наоружања.

Више од 1,2 милиона људи било је принуђено да напусти Украјину од 24. фебруара, показују најновији подаци Високог комесаријата Уједињених нација за избеглице (УНХЦР).

Руска државна агенција за надзор комуникација "Роскомнадзор" одлучила је да блокира приступ Фејсбуку у Русији, преноси агенција РИА Новости. Известија јављају да је у Русији ограничен и приступ Твитеру.

понедељак, 27. мај 2024.
15° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије