Читај ми!

Шта знамо о Гомељској области – месту преговора Украјине и Русије

Делегације Украјине и Русије стигле су у Гомељску област на преговоре. Шта знамо о Гомељској области, у којој се одржавају први разговори кијевске и московске делагације од почетка рата у Украјини.

Гомељска област, где се одржавају преговори кијевске и московске делегације, административна je јединица на југоистоку Белорусије. По површини, највећа је јединица у тој земљи. 

Укупна површина области је 40.400 километара квадратних, што чини петину укупне територије Белорусије. Центар области, која је подељен на 21 рејон, јесте град Гомељ, који је други по величини у тој земљи.

Област се граничи са Брестском облашћу на истоку земље, Минском на северозападу и Могиљовском облашћу на северу. На западу је Брјанска област Русије, док се на југу граничи са Украјином.

Највеће реке области су Дњепар, Сож, Березина, као и река Припјат.

У Гомељској области, на украјинско-белоруској граници, Украјина инсистирала да се преговори одрже.

Према подацима за 2011. годину, у области живи око 1.435.000 становника.

Већина рејона Гомељске области суочава са еколошким последицима после експлозије нуклеарне електране у Чернобиљу 1986. године.

Град Гомељ, иначе, налази се у зони слободног становања са повременим контролама радијације. На 20 километара североисточно од града почиње рестриктивна зона која је била погођена катастрофом.

недеља, 28. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво