Читај ми!

Нова нервоза на берзама – рубља наставља да пада, а цене нафте и злата да расту

Понедељак је као почетак радне недеље донео, после низа вести да се сукоби у Украјини настављају, нову нервозу на берзама. Пред отварањима се види да је већина берзи у минусу. Нафта поново прелази цену од 100, 103 долара, злато поново почиње да расте, изјавио је за РТС др Исмаил Мусабеговић, професор Београдске банкарске академије.

Све економије света преиспитују шта ће војна акција у Украјини променити и какве ће све последице бити. Реаговале су све берзе: порасле су цене нафте, природног гаса, злата.

На тржиштима капитала био је прави хаос. Трговинске активности на Московској берзи су обустављене, јер су рубља и цене акција палe на доње границе које је берза поставила.

Исмаил Мусабеговић, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао је да су на вест о сукобу у Украјини берзе реаговале: био је велики пад за дневне осцилације.

"Током дана тај пад се већ при крају рада берзи изравнао са нулом, а петак је био значајно позитиван. То говори да су процене оних који су инвеститори и оних који су учесници на берзи биле да сукоб у Украјини неће дуго трајати, да ће се релативно брзо решити", указује професор Мусабеговић.

Према његовим речима, понедељак је као почетак радне недеље донео, после низа вести да се сукоби настављају, "нову нервозу на берзама, те да се пред отварањима види да је већина њих у минусу".

"Нафта поново прелази цену од 100, 103 долара, цена злата поново почиње да расте. То је увек када се берза потресе, пољуља. Не постоји ништа плашљивије од капитала, он одмах бежи и то у неколико група вредности или активе, асеца: то је пре свега злато, државне обвезнице великих земаља. Видимо да се поново тај тренд од четвртка појављује и данас", објашњава Мусабеговић.

Истиче да рубља пада, али да и долар, такође, слаби у односу на остале валуте.

"Кад вас искључе из SWIFT-a, постајете слепи" 

Говорећи о систему SWIFT, Мусабеговић каже да је то телекомуникациона компанија, те да то није плантна компанија, кao и да је реч о затвореном кругу порука које иду између банака.

"Када вас искључе из тог система, постајете слепи. Не можете да располажете парама које се налазе на рачунима и ваши клијенти, јер банка је само посредник. Сви клијенти руских банка ће имати проблем у плаћању. То је јако озбиљно", објашњава професор.

Додаје да је главни циљ економских санкција, које су сада јединствене, да пробуде незадовољство локалног становништва.

"Eкономски рат је много разорнији него војни, јер ако уништитe рубљу, ви сте практично начели целу економију. Све оно што сте радили и зарадили, практично постаје безвредно", сматра професор.

Да ли ће бити веће инфлације 

Мусабеговић наводи да све говори да ће доћи до још веће инфлације, те да је важно како ће се која централна банка борити.

"Видимо да централна банка Русије покушава да одбрани рубљу. Свака одбрана до сада, у економској историји, националне валуте кроз централну банку није била успешна на дуги рок", указује Мусабеговић.

Према његовим речима, глобалне последице Србија неће моћи да избегне. "Може да се припрема за евентуалне теже тренутке, али верујем да држава има процене шта треба урадити да би се контролисало колико је могуће", сматра професор.

Др Исмаил Мусабеговић, професор Београдске банкарске академије, закључује да "валутни рат разара целу привреду, по свим линијама".

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво