Читај ми!

Шест ствари које треба да знате о SWIFT-у, мрежи из које би Запад да избаци Русију

У склопу најновијег и најоштријег пакета санкција, Запад је одлучио да поједине руске банке избаци из SWIFT-а. Очекује се да ће то знатно отежати њихово глобално пословање и онемогућити руски извоз и увоз. Доносимо шест ствари које треба да знате о глобалном систему плаћања на којем почива међународно пословање.

Шта је SWIFT

Реч је о међубанкарској мрежи за прекогранична плаћања. Овај систем омогућава да уплате из иностранства стигну брзо и безбедно – на прави рачун.

Основан је 1973. године под именом Удружење за међународне међубанкарске финансијске телекомуникације (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication – SWIFТ), са седиштем у Бриселу. 

Користи га више од 11.000 финансијских институција широм света и главни је механизам за међународно пословање.

Како функционише

Да би се извршила уплата из иностранства, неопходан је SWIFT кôд. Реч је о шифри која се у међународним трансакцијама користи за проверу идентитета банака и других финансијских институција.

SWIFT кôд се не користи само за пословне трансакције већ и за приватне уплате.

Уколико неко из иностранства треба да вам уплати новац на рачун, прво му морате послати SWIFT кôд. Добићете га у банци у којој имате рачун на који треба да легне уплата.

Избацују се "одабране" руске банке

Како је саопштено из Европске комисије, најновије санкције имају за циљ да изолују Русију из међународног финансијског система и од европских економија.

Очекује се да ће то задати јак ударац Москви – да ће услед отежаних финансијских трансакција широм света бити онемогућен руски увоз и извоз.

Међутим, ова мера се не односи на све руске банке, већ на "одабране". Како се наводи у званичном саопштењу западних земаља, које преноси Ројтерс, искључивање ових банака из SWIFT-a наштетиће њиховој способности да послују глобално.

За сада није познато на које ће се руске банке односити та мера, што би у великој мери могло да одреди и опсег штете за руску економију.

Какве су последице за Запад

Нису све земље биле спремне да подрже ову опцију, иако је она све време била на столу, порука је која је претходних дана стизала и из Европе и из САД.

Разлог је то што избацивање Русије из SWIFT-а наноси велику штету и Западу, чије компаније, тј. банке, управо преко ове мреже послују са банкама и компанијама у Русији.

Највише су оклевале Немачка, Италија и Француска.

Портпарол немачке владе изјавио је да је реч о "технички тешком" потезу који би имао огроман утицај на трансакције Немачке и немачких предузећа у Русији, као и на плаћање енергената.

Француски министар Бруно ле Мер изјавио је пре два дана да ту опцију види као "последње средство".

Захтев није "од јуче"

Иако се декларише као неутрални систем, из SWIFT-а је 2012. године искључен Иран, као део санкција Европске уније против нуклеарног програма Техерана.

Идеја да би то исто могло да се примени на Русију помињала се 2014. године, као опција за одговор Запада на заоштравање кризе у Украјини.

Последњих дана власти у Кијеву позивале су Запад да реагује брже и оштрије на руске нападе, истичући да је искључивање Русије из SWIFT-a фаталан ударац који се мора што пре нанети.

Taj захтев појавио се и на друштвеним мрежама, а грађани Украјине позивали су своје пријатеље да их подрже и прикључе се овом апелу.

Председник Володимир Зеленски, као и остали званичници у Кијеву, током јучерашњег дана изјављивали су да су од појединачних европских земаља добили уверавања да ће при одлучивању о новом пакету санкција подржати њихов захтев.

Касно синоћ то је озваничила председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен. Уз поруку да Русија спроводи "варварске акције свега неколико десетина километара од источне границе Европске уније", саопштила је да Запад уводи нове мере како би је изоловао из међународног финансијског система и како би јој "отежао финансирање ратне машинерије".

Прва од њих је искључивање одређених руских банака из SWIFT-а.

Како је саопштено, нове санкције су договорене са САД, Француском, Немачком, Италијом, Канадом и Британијом.

Шта је алтернатива

Од 2014. године Москва се окренула јачању националног система платних картица и сопственом систему за међународна плаћања СПФС (Систем за пренос финансијских порука).

Међутим, тај систем на пољу међународних трансакција није успео да замени SWIFT, јер му се још нису прикључиле кључне банке као што су Уникредит, Дојче и Рајфајзен банка, наводе у Московском карнеги центру.

Као реалнија алтернатива за SWIFT наводи се кинески систем за прекограничне међубанкарске трансакције ЦИПС, јер се верује да кинески јуан има већи потенцијал да угрози доминацију долара на глобалном нивоу.

У међувремену, Индија је саопштила да истражује начине да у трговини са Русијом успостави механизам плаћања у рупијама. Како се наводи, циљ је да се ублажи штета које би западне санкције Москви могле да нанесу Њу Делхију.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара