Читај ми!

Зеленски позвао Путина на преговоре, руски председник спреман да разговара

Украјински председник Володимир Зеленски позвао је на преговоре руског председника Владимира Путина, који је током разговора са кинеским колегом Си Ђинпингом рекао да је Русија спремна за разговоре на високом нивоу са Украјином.

Украјина је саопштила да је спремна да преговара са Русијом о неутралном статусу, али тражи гаранције за безбедност.

Саветник шефа кабинета председника Украјине Михаил Подољак је истакао да је Украјина увек спремна да преговара са Русијом о неутралном статусу, али тражи гаранције за безбедност.

"Украјина је увек остављала и оставља простор за преговоре, па и сада, када је Русија кренула у масовну инвазију", рекао је Подољак, пренела је украјинска агенција Униан.

Путин: Русија спремна за разговоре

Руски председник Владимир Путин рекао је током разговора са кинеским колегом Си Ђинпингом да је Русија спремна да одржи разговоре на високом нивоу са Украјином.

"САД и НАТО су дуго игнорисали оправдану забринутост Русије за безбедност, више пута су одустајали од својих обавеза и наставили су да се шире војно на исток, долазећи на ивицу руске црвене линије", рекао је Путин Сију, пренео је Ројтерс, позивајући се на кинеску државну телевизију.

Да је Путин спреман да пошаље делегацију у белоруску престоницу Минск на преговоре са Украјином, потврдио је и портпарол Кремља Дмитри Песков.

"Као одговор на предлог Володимира Зеленског, Владимир Путин је спреман да пошаље делегацију на нивоу представника министарстава одбране и спољних послова као и председничке администрације у Минск на преговоре са украјинском делегацијом", рекао је Песков.

Песков је и раније данас истакао да је Кремљ упознат да је украјински председник Володимир Зеленски спреман да разговара о могућој неутралности Украјине.

Нагласио је да ће Москва анализирати понуду Зеленског, али да очекивања Москве од Кијева остају непромењена.

И шеф руске дипломатије Сергеј Лавров је истакао да је Русија у сваком тренутку спремна за преговоре чим украјински војници положе оружје.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво