Читај ми!

Влаховић: Тактика руске војске је да не улази у велике градове, не желе уличне борбе

Дописник "Вечерњих новости" из Москве Бранко Влаховић каже да је тактика руске војске да не улази у велике градове који су добро брањени, како би се избегло много војних и цивилних жртава. Украјинска армија се припремала за тај вид уличних борби, па би рат потрајао дуго, додаје Влаховић.

Новинар Бранко Влаховић је за РТС рекао да о ситуацији у Украјини обе стране објављују само оно што им одговара.

"Што се тиче првог дана, Руси нису објавили колико је на њиховој страни било војних жртава. Украјинци су то објавили. Зеленски је рекао да је погинуло 137 њихових војника, да је 316 људи рањено. У председничкој администрацији Украјине тврде како је првог дана погинуло око 400 руских војника, међутим ја мислим да је тај број преувеличан и да није тачан", рекао је дописник Вечерњих новости из Москве.

Коментарисао је и напредовање руске војске, као и снага Доњецка и Луганска у заузимању украјинске територије.

"То није тако спектакуларно као што су многи очекивали. Првог дана су се померили у дубину Украјине негде око пет-шест километара, до заузимања целе територије, како неки мисле, требаће доста времена", рекао је Влаховић.

Међутим, он сматра да циљ Русије није да заузме целу Украјину.

"Ја мислим да је циљ Руса да заузму јужни део Украјине. Они су већ заузели тај канал којим се некад наводњавао Крим, после 1914. године кад је био рат у источној Украјини, онда је руководство у Кијеву одлучило да блокира тај канал и Крим је имао велики проблем са водом за пољопривреду", рекао је Влаховић.

Додаје и да је тактика руске војске да не улази у велике градове који су добро брањени.

"Да не би било много жртава и на војној страни, и да не гину цивили. И ти градови, као што је на југу Маријупољ, биће окружени, али војска не намерава да улази у град и да се воде уличне борбе. Мислим да се у већем делу тих већих украјинских градова неће улазити из простог разлога што би рат потрајао доста дуго, јер се украјинска армија припремила за тај вид уличних борби", рекао је Влаховић.

Коментаришући то што је Русија заузела Чернобиљ, дописник Вечерњих новости указао је на то да је реч о празном простору и централи која је престала да ради.

"Руска војска је вероватно заинтересована за то да се не би догодио некакав инцидент са остатком атомског горива, да неко не изазове неку диверзију", каже Влаховић.

Додаје да је више од сто хиљада људи из Донбаса избегло у Русију, уз напомену да у том региону више од пола милиона људи има руски пасош, те да могу нормално да пређу границу.

"Већи део грађана са оне друге стране заинтересован је да пређе у Западну Европу", додао је Влаховић.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво