Читај ми!

Смајловић: Путин само користи рецепт НАТО-а из 1999. године

Владимир Путин у Укрaјини користи рецепт НАТО-а из 1999. године, каже за РТС колумнистикиња "Недељника" Љиљана Смајловић. Као што су Американци говорили да косoвским Албанцима прети геноцид, тако и руски председник тврди да би то исто могло да снађе Русе који живе у Укрaјини, објашњава Смајловићева.

Као што је започињањем војне акције у Украјини Владимир Путин запрепастио читав свет и Љиљана Смајловић каже да је то за њу било крајње неочекивано.

"Како је могуће окупирати земљу од 40 милиона становника, не видим шта је Путинов крајњи циљ – инсталирање марионетског режима или само уклањање украјинског председника Володимира Зеленског", додаје Смајловићева.

Сматра да ни западни дописници нису очекивали напад.

"Њима је Москва говорила да је то све хистерија Запада. За рушење режима се медијски јавност припрема дуго, а Путин је тек за викенд наговестио своје намере", каже колумнисткиња Недељника.

Према њеним речима, Путин корист НАТО рецепт из 1999. "Притиска исте дугмиће, жели да прекине све комуникације, покушава да збуни непријатеља, да не може да схвати његове праве намере", објашњава Смајловићева.

Повлачећи паралеле са бомбардовањем СРЈ, Смјаловићева указује на то да је НАТО говорио да је реч о хуманитарној интервенцији, пошто се наводно спремао геноцид над косовским Албанцима, док Путин каже да је реч о специјалној операцији и да хоће да спаси Русе од геноцида.

Констатујући да је НАТО прешао руску црвену линију одбивши да гарантује да Украјина неће бити примљена у Алијансу, Смајловићева подсећа да је Путин поручио да ће пре уништити ту земљу него то дозволити. Упозорава и на опасност од нуклеарног рата.

Смајловићева сматра да је Кијев имао избор и да се сукоб могао избећи поруком да жели да буде неутралан. Наглашава да је Путиново спомињање нуклеарног оружја у Вашингтону виђено као његова спремност да га употреби.

"Олако заборављено гажење међународног права 1999. године"

На оцене западних новинара и аналитичара да је сада погажено међународно право и срушена безбедносна архитектура у Европи, Смајловићева наглашава да ми најбоље знамо како је Украјинцима и подсећа да је то НАТО већ учинио 1999. године, само да сада то сви примећују јер је Русија довољно велика да се сви осећају угроженим. "Србију су, пошто је мала, сви лако заборавили", подсећа Смајловићева.

Осврћући се на притиске који очекују Београд да се изјасни о руској војној акцији, па чак да се већ чују ставови да је Србија савезник Русије и да треба прекинути преговоре о придруживању ЕУ, Смајловићева напомиње да је Русија земља која нас није бомбардовала и штити права Србије на КиМ.

Смајловићева оцењује да ће се Србија тешко провући испод кишних капи, али да је пред нама читав низ саопштења која се могу употребити у овим ситуацијама попут саопштења да се "обе стране позивају на прекид непријатељстава".

"Можда Руси користе исту тактику као НАТО 1999. при агресији на СРЈ, али за разлику од Американаца који су тобоже штитили косовске Албанце са велике висине, Руси су спреми да гину у Украјини", закључује Смајловићева.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво