Читај ми!

Европски савет позвао ЕУ да се спреми за ванредне ситуације

Лидери ЕУ најоштрије осуђују ничим изазвану и неоправдану "војну агресију Руске Федерације на Украјину и оцењују да Русија својим незаконитим војним акцијама грубо крши међународно право и принципе Повеље УН, и подрива европску и глобалну безбедност и стабилност", наводи се у закључцима Европског савета.

У докумету објављеном у Бриселу наводи се да Европски савет подржава "право Украјине да бира своју судбину", а да Русија сноси "пуну одговорност за акт агресије, сва разарања и губитке живота које ће изазвати".

Европски савет захтева да Русија одмах прекине своје војне акције, безусловно повуче све снаге и војну опрему са територије целе Украјине и у потпуности поштује територијални интегритет, суверенитет и независност Украјине у оквиру њених међународно признатих граница.

Европски савет даље позива Русију и оружане формације које подржава Русија да поштују међународно хуманитарно право и прекину своју кампању дезинформација и сајбер нападе.

У закључима са самита, лидери ЕУ наводе да жале због трагичног губитка живота и људске патње изазване руском агресијом и позивају Русију и оржане формације које подржава Русија да омогуће безбедан и несметан хуманитарни приступ и помоћ свим особама којима је потребна.

Европски савет такође оштро осуђује умешаност Белорусије у ову агресију на Украјину и позива је да се уздржи од такве акције и да се придржава својих међународних обавеза.

"Европски савет данас се сложио о даљим рестриктивним мерама које ће наметнути огромне и тешке последице Русији због њеног деловања. Ове санкције обухватају финансијски сектор, енергетски и транспортни сектор, робу двоструке намене, као и контролу извоза и финансирање извоза, политику виза, додатне листе руских појединаца и нове критеријуме за уврштавање на листу", наводи се у закључима са самита.

Европски савет позива и на хитну припрему и усвајање даљег пакета индивидуалних и економских санкција који ће обухватити и Белорусију.

У закључима, Европски савет понавља своју непоколебљиву подршку независности, суверенитету и територијалном интегритету Украјине унутар њених међународно признатих граница и позива све земље да не признају два "самопроглашена сепаратистичка ентитета" и да им не олакшавају нити помажу на било који начин.

"Европски савет такође признаје европске аспирације и европски избор Украјине, како је наведено у Споразуму о придруживању", наводи се у закључима лидера ЕУ.

Они понављају да чврсто верују у 21. веку нема места за употребу силе и принуде за промену граница и да тензије и сукобе треба решавати искључиво дијалогом и дипломатијом.

Европски савет позвао је на унапређење "рада и спремности" ЕУ на свим нивоима, а Европску комисију позвао да посебно изнесе мере за "ванредне ситуације, укључујући и енергетику".

среда, 01. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво