Читај ми!

Европски парламент укинуо визе Србима са КиМ који имају пасоше Координационе управе

Европски парламент одобрио је данас визну либерализацију за носиоце српских пасоша са КиМ, које издаје Координациона управа Србије.

За Немецов извештај о укидању виза за власнике пасоша које издаје Координациона управа Србије, гласало је 406 од 597 посланика ЕП, 97 је било против, а 94 су била уздржана.

Након гласања у ЕП, последњу реч о овом предлогу требало би да дају министри Савета ЕУ.

Посланици су усвојили извештај који је сачинио Матјаж Немец, известилац за укидање виза за грађане Косова са пасошима Координационе управе Србије и који је 9. априла усвојио Одбор Европског парламента за унутрашње послове, правду и грађанске слободе.

Током седнице, која је почела јуче, а траје до 25. априла, европски посланици гласају и о успостављању Инструмента за реформу и раст за Западни Балкан, којим се региону, укључујући Србију, нуди шест милијарди евра додатне финансијске помоћи у периоду од 2024. до 2027. године.

Француски посланик у Европском парламенту Жан-Лин Лакапел поздравио је одлуку ЕП и оценио да она представља знак признања за Србе са КиМ, који покушавају да одбране идентитет у својој "историјској колевци".

"То је знак признања овом потлаченом народу, који се опире и брани свој идентитет у ономе што му је историјска колевка", навео је Лакапел.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић навео је на друштвеној мрежи Икс да се Србија борила и изборила да Срби са КиМ добију визну либерализацију, упркос опструкцијама Приштине.

"Остаје да ову одлуку ЕП потврди Савет министара ЕУ како би она постала оперативна. Данашња победа важна је порука да ћемо се, упркос свим препрекама, неуморно борити да живот нашег народа на КиМ учинимо достојним човека у 21. веку", написао је Петковић.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво