Читај ми!

Брнабић: Нови захтеви СПН-а неприхватљиви, сутра поново састанак

Председница Скупштине Ана Брнабић каже да је претходне услове опозиције практично све прихватила осим оног који се односи на обједињавање београдских и локалних избора. Опозиција је послала нове захтеве који су, према њеним речима, неприхватљиви. Нову рунду дијалога власти и опозиције најављује за сутра.

Председница Народне скупштине Ана Брнабић изјавила је да су представници коалиције "Србија против насиља", само седам дана од када су послали предлоге у вези са изборним условима, јутрос послали нове који немају везе са старим предлозима, а не могу ни да се прихвате.

Брнабићева је казала да тај део опозиције сада тражи да се двотрећинском већином усвоји Уставни закон о изменама и допунама Уставног закона за спровођење Устава како би се сви локални избори одржали у истом дану 2024. године.

"Нема везе кад им је време, колико је Уставом загарантован мандат, и ми сад кажемо кад су избори. Мислим да није прошло ни седам дана кад сам рекла да то нећу да прихватим, и да ако отворимо преседане, ту нема краја", рекла је Брнабићева.

Како је додала, невероватно је то што се дешава и каква је врхунска неодговорност опозиције.

Она је додала да је та групација изјавила да је пре четири дана званично обавестила ОЕБС са захтевом да посредује у нечему што они зову "постпредизборна криза у Србији", а имате људе који су бацали "дрвље и камење" што је позвала, како каже, више амбасадора у својству посматрача на прошли састанак.

Брнабићева је нагласила да остаје састанак за сутра у девет ујутру и поручила да ће се до краја недеље формирати Комисија за рад на изменама и допунама закона у вези са изборима, као и да ће се радити на Комисији за увид у бирачки списак.

Захвалила је свима који у томе буду желели да учествују. 

Предлог измене Уставног закона

Коалиција "Србија против насиља" упутила је Скупштини Србије предлог измена Уставног закона за спровођење Устава којим би било омогућено да избори за одборнике Скупштине Града Београда и скупштина осталих локалних самоуправа буду одржани у истом дану, најраније шест месеци од испуњења свих препорука ОДИХР-а, а најкасније до краја 2024.

Према Предлогу уставног закона о изменама и допунама Уставног закона за спровођење Устава, који је председници парламента упутила посланичка група Странке слободе и правде, наведено је да би Народна скупштина донела законе о изменама и допунама Закона о локалним изборима, Закона о избору народних посланика, Закона о јединственом бирачком списку, Закона о пребивалишту и боравишту грађана, Закона о финансирању политичких активности, Закона о спречавању корупције и Закона о Уставном суду.

Предложено је и да органи Града Београда, општина, градова и градских општина који обављају функције у тренутку ступања на снагу Уставног закона настављају да раде до дана конституисања локалних парламената и избора извршних органа, на основу резултата истовремено одржаних избора.

Усвајањем предложених измена Уставног закона поново би се успоставио термин редовних локалних избора.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво