Читај ми!

Парламентарна скупштина усвојила извештај којим се препоручује чланство Приштине у Савету Европе

Парламентарна Скупштина Савета Европе (ПС СЕ) усвојила је нацрт извештаја Доре Бакојани, у којем се препоручује да се Приштини одобри да постане члан Савета Европе. За пријем је гласао је 131 од 171 присутног члана ПС СЕ, 29 је било против, а 11 је било уздржано. ПС СЕ: ЗСО да буде постприступна обавеза.

Вечерас око 20.00 Парламентарна скупштина Савета Европе подржала је предлог за пријем Приштине у ту организацију. 

 

Парламентарна скупштина Савета Европе, будући да је исход гласања био повољан за Приштину, упутиће препоруку за њен пријем Комитету министара спољних послова, који је извршно тело Савета Европе, и доноси коначну одлуку и то двотрећинском већином министара или амбасадора који их представљају и који су присутни у тренутку гласања.

Било би то први пут да се одлука о пријему нове чланице не доноси једногласно, како је то до сада увек био случај у историји Савета Европе, најстарије паневропске организације, основане после Другог светског рата, да надзире поштовање људских права и правне државе.

Такође, било би то први пут да у ову организацију буде примљена територијална јединица, која није чланица Уједињених нација, нису је као државу признале све чланице Савета Европе и која је прогласила оцепљење од државе која јесте чланица Савета Европе, односно од Србије у овом случају.

У извештају Доре Бакојани каже се да "Парламентарна скупштина препоручује Комитету министара да позове Косово да постане чланица Савета Европе под именом Косово и да Косову додели три седишта у Парламентарној скупштини“.

У извештају се између осталог наводи да је "Косово парламентарна демократија која је функционална и да би такође пријем у Савет Европе представљао важну етапу у процесу европске интеграције Косова“.

Наводи се да Парламентарна скупштина Савета Европе поздравља напредак Косова у домену људских права, демократије и правне државе и поздравља се напредак који је остварила садашња влада, посебно у домену борбе против корупције увођењем грађанског партнерства за парове истог пола у грађанском законику.

Тражи се од Приштине да предузме важне и конкретне мере како би се што пре формирала асоцијација општина са српском већином, али то у извештају није представљено као услов за пријем Приштине у Савет Европе.

Могуће је, како незванично сазнаје РТС, да у контексту интензивних дипломатских активности а мандатно данас буду предложене измене по овом питању.

Од 46 држава чланица Савета Европе, независност и државност Приштине није признало њих 12. У извештају Бакојанијеве од њих се не тражи да сада признају независност Приштине, али се тражи да поштују одлуку о пријему Приштине у Савете Европе када она буде дефинитивно донесена.

Одбор за правна питања и људска права Парламентарне скупштине Савета Европе јуче је подржао нацрт мишљења о томе, а данас би требало да се изјасни Политички комитет.

Српска делегација поднела је 10 амандмана на текст препоруке за пријем тзв. државе Косово у ту организацију, а једним се тражи одлагање одлуке о захтеву Приштине за чланство.

Делегација Скупштине Србије у Парламентарној скупштини Савета Европе саопштила је да су српска делегација и члан кипарске делегације у Одбору за правна питања и људска права гласали против нацрта мишљења о чланству Приштине у Савету Европе.

понедељак, 29. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво