Читај ми!

Борељ: ЕУ успела да посредовањем у дијалогу Београда и Приштине смири напетости

Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ поручио је данас да није било лако смирити напетости и избећи сукоб Београда и Приштине, али да је Европска унија посредовањем у дијалогу у томе успела.

Жозеп Борељ је објавио зборник текстова које је објављивао на свом блогу протеклих година, а у тексту посвећеном дијалогу Београда и Приштине, први пут објављеном на блогу у марту прошле године, наводи се да је ''зачаран круг криза на ивици ескалације или чак насиља'' заустављен, пре свега Предлогом ЕУ о путу нормализације односа Београда и Приштине, документу који је подржало свих 27 држава чланица ЕУ на састанку Савета Европе у фебруару 2023.

''Било је успона и падова, а пречесто су се питања која се сматрају малим и техничким показала веома осетљивим и политичким, са потенцијалом да прерасту у насиље'', навео је Борељ, додајући да је у 2020. одржано неколико састанака на нивоу главних преговарача у Бриселу, који су били фокусирани на преговоре о свеобухватном правнообавезујућем споразуму о нормализацији односа између Београда и Приштине који се бави свим отвореним питањима.

Навео је да је ЕУ 2023. преломила да мора да ''погура'' дијалог за нормализацију односа пре него што буде прекасно, пошто је, како је навео, почетак рата у Украјини променио слику, као и да се након тога дијалог Београда и Приштине посматра у ширем геополитичком контексту.

Борељ је написао да је Споразум од кључног значаја за нормализацију живота људи у региону.

''Људи који живе на Балкану не желе да буду заглављени у 1990-им. Чим сам званично преузео дужност високог представника за спољну и безбедносну политику ЕУ и потпредседника Европске комисије, Западни Балкан природно је постао главни фокус моје пажње'', написао је Борељ.

Председник Србије Александар Вучић и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти договорили су споразум о нормализацији односа 27. фебруара прошле године у Бриселу, након чега је, 18. марта, постигнут споразум из Охрида.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво