Вучић: Предложићу Влади да размотри поновно увођење смртне казне

Председник Србије Александар Вучић рекао је, коментаришући убиство двогодишње девојчице Данке Илић, да ће предложити Влади да се поново уведе смртна казна за најтежа кривична дела.

Александар Вучић је, коментаришући убиство двогодишње Данке Илић, рекао да ће предложити Влади, када буде формирана, да размотри сва питања и све препоруке Савета Европе у вези са поновним увођењем смртне казне за најтежа кривична дела.

"Својевремено сам се јавно залагао и замолио Владу Србије да размотри са Саветом Европе и свима другима да ли је могуће да поново буде уведена смртна казна, а да не претрпимо последице правне и политичке, да не будемо кажњени због тога", навео је Вучић.

Додао је да су оправдања оних који су против смртне казне озбиљна.

"Ако једном направите грешку, и да се установи после 10 или 30 година да сте погрешили, то је много већи грех него да некоме дате мању казну", истакао је Вучић.

Председник је, говорећи за Информер ТВ, подсетио да је то предложио и након масовних убистава у ОШ "Владислав Рибникар" и у селима Дубона и Мало Орашје.

"Ја ћу то да поновим у писаној форми, чим се вратим из Париза упутићу Влади Србије, па кад формирају владу нека размотре, да ли ће ићи са таквим предлогом пред Народну скупштину са изменама и допунама Kривичног закона или не", рекао је Вучић.

О захтевима опозиције у вези са изборним условима

Коментаришући разговоре власти и опозиције о изборним условима, Вучић је навео да су представници опозиције имали три захтева.

"Први је био бирачки списак, ми смо формирали заједничку комисију. Рекли смо да ће имати увид, све што пожеле. Под два су рекли да су незадовољни РТС-ом. То измишљају, пошто их на РТС-у има као кусих паса. Ми смо одмах пристали на њихов захтев, хајде да видимо шта може да се уради. Ја мислим да је РТС њихова највећа подршка. Под три, тражили су да избори буду када они кажу. Да ли сте икада чули да то постоји негде у свету", рекао је Вучић.

"Са Макроном у понедељак о 14 тема"

Говорећи о посети Француској, Вучић је навео да ће са француским председником Емануелом Макроном разговарати о 14 тема, од којих ће три бити посвећене вештачкој интелигенцији.

Истакао је да ће разговарати и о војној индустрији и да зна шта ће га Макрон питати и да се нада да ће у понедељак бити потписани уговори о куповини "рафала".

"Тиме ми постајемо велика сила у нашим оквирима. 'Рафал' је иначе један од најбољих авиона на свету. Најбољи радар, најбоље ракете", навео је председник Србије.

Додао је да ће међу темама бити и пољопривреда, али и о резолуцији о Сребреници.

"Нама стално говоре да се враћамо у прошлост када причамо о 1999. а ја сада питам што се они враћају у прошлост, и то четири године раније. Немају одговора на то", рекао је Вучић.

понедељак, 29. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво