Читај ми!

Може ли Приштина до Савета Европе без формирања ЗСО

Пре више од 10 година Приштина се Бриселским споразумом обавезала да формира Заједницу српских општина. Обећање није испунила иако све време западне земље поручују да је њено формирање неопходно. Позиви су гласнији након укидања динара у јужној покрајини, јер би ЗСО омогућила финансирање грађана и институција које зависе од буџета Србије.

Два дана после одлуке Политичког комитета Парламентарне скупштине Савета Европе да препоручи Приштину за пријем, стиже јој позив да испуни још један услов који је првобитно тражила и Дора Бакојани. Формирање Заједнице српских општина поново тражи Вашингтон.

"Став Вашингтона је да Приштина мора да испуни своје обавезе из Бриселског споразума. Заједница српских општина је решење за све и њено формирање помогло би да се превазиђу многи проблеми Срба на KиМ. Мислим да ће се то десити, да је Заједница српских општина веома разумна – решење за све. Мислим да је ЗСО нужна и за будућност Србије и за будућност Kосова и Метохије, тако да верујем да ће се то десити", поручује амбасадор САД у Србији Кристофер Хил.

Таквих обећања се каже председник Србије наслушао. Сваки састанак са великом петорком коју чине представници Америке, Француске, Немачке, Италије и Европске уније завршен је истим закључком – Приштина мора да формира Заједницу пре него што Београд направи било какав уступак. Уместо тога, наводи – нижу се уступци Приштини.

"Што се тиче ЗСО, њихови експерти су рекли да је ЗСО не само унутрашње питање него међународноправна обавеза Приштине, али онда су добили Kуртијево писмо у ком они обећавају да ће формирати ЗСО чим их приме у чланство Савета Европе. Хиљадити пут лажу. Суштина је у томе да ови који то одобравају знају да они лажу. И гле парадокса, као и са првим датумом, вероватно ће Парламентарна скупштина Савета Европе да се одржи 18. или 19. априла на 11. годишњицу од усвајања Бриселског споразума и неформирања ЗСО", наводи Александар Вучић.

Приштина у писму обећала испуњавање свих услова, сада негира

Приштина је у писму упућеном Парламентарној скупштини Савета Европе, које су потписали премијер, председница и председник Скупштине, обећала – испуниће све услове, али под условом да постане чланица Савета Европе. Сада негирају да је било тако.

"Шефови су преузели обавезе које су дефинисане као питања која се морају решавати након чланства, а које је дефинисала Парламентарна скупштина Савета Европе. Нигде се у тим тачкама не помиње искључиво питање Заједнице, када извештај буде објављен, то ће бити јасно", истиче Крешник Ахмети, заменик министра спољних послова и дијаспоре привремених приштинских институција.

Из Приштине стиже и порука Kуртија, да се спремају да туже Србију за злочине почињене током рата на територији Kосова и Метохије. За Београд то је очекивани сценарио.

"У овој дебати у среду ја сам заступала тезу – ви ћете овим наградити њих, ми имамо оправдан страх, да ће они сада бити још бруталнији према српској заједници, зато што су добили ветар у леђа да могу да раде тек шта хоће", поручује Дуња Симоновић Братић, представница Србије у Савету Европе.

У случају да средином маја Приштина добије пуноправно чланство – биће прва међународно непризната територија која је постала део Савета Европе, организације за заштиту људских права и демократије.

недеља, 02. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије