Читај ми!

Старовић за РТС: Усвајање препоруке за пуноправно чланство Приштине у Савету Европе израз неправде и ароганције

Одлука Политичког комитета Парламентарне скупштине Савета Европе да усвоји препоруку за пуноправно чланство Приштине је израз неправде и високог степена ароганције, оценио је за РТС државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић. Истакао је да извештај Доре Бакојани обилује контрадикторним и неправедним стварима и да се може дискутовати због чега је она од почетка рада на том извештају поставила само три услова од којих је испуњен само један.

Државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић рекао је за РТС да је одлука Политичког комитета Парламентарне скупштине Савета Европе да усвоји препоруку за пуноправно чланство Приштине израз неправде и високог степена ароганције.

"Препоруком о пријему Приштине у чланство те највеће и најстарије паневропске организације свакако се крши и слово и дух оснивачких докумената Савета Европе, као и темељни принципи на којима је Савет Европе заснован", рекао је Старовић.

Оценио је да извештај Доре Бакојани обилује контрадикторним и неправедним стварима и да се може дискутовати због чега је она од почетка рада на том извештају поставила само три услова.

Старовић је навео да је испуњен само један услов – повратак земљишта манастиру Високи Дечани, а да за преостала два услова, питање експропријације српске земље на северу КиМ и формирање Заједнице српских општина, није учињено апсолутно ништа.

"Упркос свему томе, у извештају се препоручује да Приштина постане члан Савета Европе и, да ту не буде никакве забуне, пошто можемо чути различите интерпретације, да се препоручује некакво надзирано чланство. Не, таква категорија чланства у Савету Европе не постоји", рекао је Старовић.

Напоменуо је да постоји пуноправно чланство и да су све чланице подложне константном надзору или мониторингу.

Старовић је навео да су чланови Политичког комитета потпуно игнорисали све оно што се одвијало на простору Косова и Метохије у последње две године откако је Приштина поднела пријаву за чланство у Савету Европе.

"Игноришу чињеницу да се Србима ускраћују елементарна основна људска, политичка и економска права, почевши од забране гласања Србима на српским изборима, преко наметања нелегитимних градоначелника и одборника скупштина општина, затим нечега што сувише личи на војну окупацију севера КиМ, употребом и сталним распоређивањем тих специјалних милитаризованих моноетничких албанских снага косовске полиције", истакао је Старовић.

Подсетио је и на забрану промета робе произведене у централној Србији, али и забрану промета динара која је на снази од 1. фебруара.

Гостовање Немање Старовића у Јутарњем програму РТС-а у целости погледајте у видео-снимку на почетку текста.

субота, 27. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво