Читај ми!

Петковић: Одлука о препоруци за пријем Приштине сумрак вредности на којима Савет Европе номинално почива

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић поручио је, поводом јучерашње одлуке Политичког комитета Парламентарне скупштине Савета Европе, да Србија неће престати да се отворено, политички и процедурално, противи покушају да нешто што није држава, а притом је и територија на којој се свакодневно дешавају најдрастичнија кршења људских права, буде примљено у СЕ.

Петар Петковић је саопштио да одлука Политичког комитета Парламентарне скупштине Савета Европе о препоруци за пријем Приштине представља сумрак разума и вредности на којима та организација номинално почива.

"Када једна међународна организација која се, између осталог, стара о владавини права направи корак ка томе да у своје редове укључи нешто што је као провизоријум настало на неправу и уз кршење принципа на којима деценијама уназад почивају међународни односи, то се не може назвати никако другачије него апсурдом", оцењује Петковић.

Србија, поручује директор Канцеларије за КиМ, неће престати да се отворено, политички и процедурално, противи покушају да нешто што није држава, а притом је и територија на којој се свакодневно дешавају најдрастичнија кршења људских права, буде примљено у Савет Европе.

"Не руководимо се у овој ситуацију искључиво сопственим државним и националним интересима, иако би наши партнери унутар Савета Европе морали да и за то имају слуха, већ се боримо и за поштовање демократских вредности, пристојности и здравог разума у међународним односима на нашем континенту. Треба ли да очекујемо да сутра неко Аљбина Куртуја номинује и за Нобелову награду за мир, како би био награђен за свакодневно угњетавање Срба и других неалбанских заједница на Косову и Метохији?", напомиње Петковић.

Апелује на партнере у Савету Европе да у наставку одлучивања о укључивању Приштине имају на уму да би такав исход био преседан којим би се срушили сами темељни принципи те организације, а свакако би то био и непријатељски гест према Србији, која је до сада била активан и посвећен члан те међународне организације.

"Очито је да постоји жеља и журба да се питање самопроглашеног ‘Косова‘ статусно реши због неких геостратешких интереса који немају много везе ни са Београдом ни са Приштином, али нека они који о томе одлучују добро промисле да ли ће евентуално чланство Приштине у Савету Европе допринети миру, стабилности и сарадњи на нашем континенту, или ће имати сасвим супротан ефекат", закључио је Петковић.

субота, 27. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво