Читај ми!

Дачић: Разочарани смо што је спречено да се у СБ УН чује истина о НАТО агресији

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да је Србија разочарана због тога што је спречено да се у Савету безбедности Уједињених нација чује истина о агресији НАТО-a на СР Југославију 1999. године.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић је на конференцији за медије у седишту Уједињених нација у Њујорку, пошто на дневни ред Савета безбедности УН није стављена расправа о 25 година од почетка НАТО бомбардовања СРЈ, рекао да се догодио преседан у процедуралном гласању.

"Дошли смо овде на позив СБ УН. Сматрамо да је тема изузетно важна за међународно-правни поредак и да се данас, као што је бомбардовање Србије било изведено као преседан, догодио један преседан на процедуралном гласању", рекао је Дачић.

Србија је, истакао је, разочарана због тога што је данас спречено да се у Савету безбедности Уједињених нација чује истина о агресији НАТО-a.

Захвалио је Русији, Кини и Алжиру који су подржали иницијативу да се у Савету безбедности разговара о бомбардовању СРЈ.

Шеф српске дипломатије је захвалио и земљама које нису гласале за, рекавши да су многе земље биле уздржане јер нису желеле да се разговарају о теми у којој "очигледно постоје двоструки стандарди".

Дачић је, коментаришући то што је НАТО бомбардовање изведено због наводних хуманитарних разлога, упитао о којим хуманитарним разлозима је реч, с обзиром на то да је извршено "готово потпуно етничко чишћење Срба са Косова и Метохије".

"Да ли је сада потребна хуманитарна интервенција против Приштине када се врше злочини над српским народом, када је 14 одсто Срба протерано у последњих неколико месеци, кад Приштина не жели да формира Заједницу српских општина, али зато се награђује чланством у разним међународним организацијама", рекао је шеф српске дипломатије.

"Цинично је што Србија није могла да говори о агресији"

"Употреба силе у међународним односима је нелегална и представља представља кршење темељних принципа и правила међународног права. То су и саме чланице НАТО-а говориле, квалификујући ту акцију као нелегалну, али легитимну употребу силе у циљу заустављања наводне хуманитарне катастрофе", рекао је Дачић.

Додао је да је цинично што данас Србија у Савету безбедности није могла да говори о томе, а пре 25 година нису ни питали Савет безбедности да ли ће да бомбардују Србију.

"Поред бомби не можете још ни да кажете о свему томе, то говори о међународном правном поретку и међународном праву", рекао је Дачић.

Навео је да самовољна употреба оружане силе није допуштена, једино је могућа у строго дефинисаним условима који су предвиђени повељом УН.

"НАТО и његове чланице нису имале основ утемељен у међународном праву за агресију на Југославију. Зато што је у питању свих ових година и деценија била нелегална борба за отцепљење Косова од Србије и Југославије", рекао је Дачић.

Навео је да у Савету безбедности сви говоре о територијалном интегритету, а једино нико не говори о територијалном интегритету Србије…

"Могуће је да се дигне ОВК која је била на линији терористичких организација, они поведу борбу за отцепљење Косова не од Милошевића, већ и пре њега.. Неколико векова се води борба за отцепљење Косова од Србије и рушење нашег територијалног интегритета", рекао је Дачић.

"Седница Савета Европе сазвана да би се Приштини осигурала незвисност"

Дачић сматра да је предстојећа седница Савета Европе, на којој треба да се разматра пријем тзв. Kосова у Савет Европе, сазвана да би се Приштини осигурала независност и да је реч о наставку оног што је почело НАТО агресијом на СР Југославију.

''То је само наставак свега онога што је започело на јучерашњи дан, пре 25 година. Они просто не могу да верују да се једна овако мала земља као што је Србија бори да се на међународном плану не реализује 'та пуна независност Kосова'. И они се чуде како је то могуће да земље повлаче признање. Ево, данас, 109 земаља не признаје Kосово, 84 га признаје'', рекао је Дачић новинарима у седишту Уједињених нација у Њујорку.

Он је истакао да је из међународне заједнице тражено од Приштине да формира Заједницу српских општина на KиМ, али да се од тога одустало и да је покренута процедура о пријему Приштине у Савет Европе.

Додао је да известилац за пријем тзв. Kосова у Савету Европе Дора Бакојани је дала позитивно мишљења за улазак Kосова у Савет Европе.

 Дачић је навео да ће мишљење Бакојани наићи на одобравање, пошто је највећи број земаља под утицајем Запада признао независност тзв. Kосова.

"Након тога у априлу би вероватно ишли на Парламентарну скупштину Савета Европе, значи очекује нас један тежак период и, наравно, период када ви заиста треба да преиспитујете који су то принципи уопште на којима све то почива. Ако више није битно да ли је нека држава међународно призната или не, ако више није битно да ли неки део територије може да се отцепи и да постане члан Савета Европе, где је крај свему томе или неко мисли да то може да важи само за Србију? Ми озбиљно размишљамо како да се понашамо у једној ситуацији када се грубо крше међународи принципи'', навео је Дачић.

Истакао је да се, с друге стране, мора водити рачуна о међународном положају Србије.

''Оно што је сигурно је то да Kосово неће моћи да уђе у Уједињене нације, све док имамо наш чврст став, наше руководство, на челу са председником Вучићем, а то је да ми никад нећемо признати независност Kосова'', закључио је Дачић.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво