Читај ми!

Дачић: Седница СБ УН ће почети, али видећемо да ли ће се одржати до краја

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић рекао је у Њујорку да постоје најаве да ће неке западне земље тражити процедурално гласање о седници Савета безбедности УН пре усвајања дневног реда, што значи да је неизвесно да ли ће она и бити одржана.

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић је изјавио да је седница СБ УН, коју је поводом годишњице НАТО агресије сазвала Русија, заказана за данас у 15 сати по њујоршком времену (20.00 по српском).

"Међутим, постоје најаве да ће неке западне земље тражити процедурално гласање о томе на почетку, а то значи пре усвајања дневног реда. Тако да за сада је неизвесно да ли ће седница бити одржана и требало би да буде одржана по интерном договору који постоји између великих сила, односно сталних чланица Савета безбедности", рекао је Дачић.

Министар поручује да ће се обратити на седници ако буду желели да нас чују.

"У сваком случају ми смо ту. Ако неко жели да нас чује, говорићемо на седници Савета безбедности. Ако не желе да нас чују, говорићемо, наравно, то што сам хтео да кажем, свакако ћу рећи у згради Уједињених нација, јер то је нешто од чега они сигурно не могу да побегну", поручио је Дачић.

Дачић је објаснио процедуру пре седнице СБ УН. "Сама та процедура иде тако да се предложи дневни ред и онда се, ако нема примедби на дневни ред, онда иде својим током. Али могуће је да неко то тражи, имамо такве најаве да ће затражити процедурално гласање. Мене је само једно питање, па зар нису то могли да затраже пре пет дана или пре седам дана", приметио је Дачић.

"Видећемо како ће се одвијати данас седница Савета безбедности, она ће свакако почети, а да ли ће се одржати до краја, видећемо", рекао је Дачић.

Русија је још почетком марта предложила одржавање седнице Савета безбедности Уједињених нација посвећено 25. годишњици НАТО бомбардовања Савезне Републике Југославије, а Јапан као председавајући Савета безбедности подржао ту иницијативу и заказао седницу.

субота, 27. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво