Брнабић: Важно подсећати на НАТО агресију јер такве ствари не смеју да се понове

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић рекла је у Женеви да НАТО агресија на Југославију представља брутално кршење међународног јавног права и међународног правног поретка.

Брнабић је истакла да је изузетно важно да се на 148. Скупштини Интерпарламентарне уније, којој се раније данас обратила, укаже да на данашњи дан обележавамо 25. годишњицу НАТО агресије и "подсетимо да се кршење међународног права није ту зауставило".

"Иако је то било најбруталније показивање јачине свих оних земаља које су груписане у НАТО-у, да бомбардују без икакве одлуке или сагласности Савета безбедности Уједињених нација једну суверену, међународно признату земљу, чланицу Уједињених нација која ни ногом није крочила на територију неке друге земље, то се није зауставило и завршило", рекла је Брнабићева.

Подсетила је да је 2008. године, девет година након НАТО агресије, уследило и једнострано проглашење независности од стране Приштине. "Велики број земаља је једва дочекао да поново прекрше међународно право и то опет на изузетно отворен, директан, бруталан начин признавањем једнострано проглашене независности и тиме се отворила, као што сам рекла у обраћању пред Интерпарламентарном унијом, Пандорина кутија, а последице тога се виде и данас на европском континенту, али и широм света", истакла је она.

Додаје да, уколико се не поштује међународно јавно право, као и његов фундаментални принцип поштовања територијалног интегритета и суверенитета међународно признатих земаља, увек ће долазити до нестабилности у свету.

"И бићемо све даље и даље од принципа мира, дијалога и разумевања, онда се плашим да свет срља у једну ситуацију у којој заиста не постоји никаква предвидивост, никакви принципи и увек ће се само и искључиво поштовати право јачега, а кад постоји само право јачега или оно ко има мање да изгуби и може више да ризикује, онда је то лудило које ја мислим да нико од нас не жели да оставља генерацијама које долазе за нама", рекла је председница Парламента.

Према њеним речима изузетно је важно подсећати на НАТО агресију и о томе говорити јер, како истиче, такве ствари никада више не смеју да се понове.

Значајни билатерални сусрети

Председница Народне Скупштине Србије након излагања на 148. Скупштини Интерпарламентарне уније састала се са председницом те организације и парламента Танзаније Тулијом Аксон, а тај сусрет оценила је као изузетно добар.

"Разговарали смо о билатералној сарадњи између Србије и Танзаније, која је све важнија, као што је и све важније наше присуство на афричком континенту, а то је нешто што ћу предати наравно и новој влади Републике Србије чим буде формирана", истакла је Брнабић.

Каже да је сарадња са земљама Афричком континетнта изузетно важна за српску привреду и да се на том пољу много тога може урадити.

У наставку дана Брнабић очекују и други билатерални сусрети са Белгијиским и Ирским колегама што је, како истиче, веома значајно.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво