Читај ми!

Девет месеци забране српске робе на КиМ, штета се мери милионима евра

Девет месеци је прошло откако су власти у Приштини забраниле продају робе из централне Србије на тржишту Косова и Метохије. Одлука је донета јуна прошле године након хапшења тројице припадника косовске полиције. Полицајци албанске националности су убрзо пуштени, а забрана је остала.

Ако на рафовима продавница има још по нечега од српских производа, то значи да су из залиха, а никако из скорог пласмана. Забрана српске робе на Косову и Метохији највише погађа Србе. 

У влади у Приштини своју одлуку правдају страхом због наводног уласка оружја у камионима са робом. Трговци су се преоријентисали.

"Робу коју смо увозили из Србије сада увозимо из Северне Македоније, Албаније и других земаља. Домаћи произвођачи који узимају сировине из Србије то могу да увозе без икаквог проблема", истиче Агим Шахини, председник "Пословне алијансе Косова".

Колика је штета за привреду

У Приштини тврде да њихова економија нема губитак, јер су пронађени артикли из окружења. За српске фабрике штета се мери милионима евра.

"По нашим калкулацијама, негде око 150 милиона евра је директна штета прошлогодишња", указује Ненад Ђурђевић из Привредне комора Србије.

Шахини наводи да је увоз робе из Србије у 2022. години био већи од 372 милиона евра, док је прошле био у вредности од 198 милона. То значи, закључује, да је увоз из Србије пао за више од 173 милиона евра.

Проблем српских произвођача није само у нереализованом пласману, већ и у томе што морају да траже нова тржишта.

Добро сарадња, како је наставити

"Оно што је такође велики проблем је нарушавање поверења. Наше и косовске компаније заиста сарађују сјајно. Ми имамо јако мало неких притужби о злоупотребама, неким преварама и ту постоји поверење које је изгађивано деценијама", истиче Ђурђевић.

И Шахини очекује да се што пре нађе решење и да се, како каже, крећу роба, капитал и људи без икаквог проблема.

Из владе у Приштини нема индиција када би влада омогућила продају српских производа на Косову и Метохији. Додатно је уведена и забрана коришћења динара, па српски потрошачи на Косову и Метохији тешко долазе и до робе и до пара.

недеља, 28. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво