Читај ми!

Зашто се пред сваке изборе покреће питање истинитости бирачког списка и које све дилеме постоје

Када је Цесид 2007. године урадио истраживање слично ревизији бирачког списка, утврдио је да 29 одсто људи не живи на адреси на којој се воде у бирачком списку. Девет одсто ради у иностранству, 11 одсто живи у истој општини или у близини адресе на којој су пријављени, а за неколико процената уписаних нису могли да утврде где живе. То нужно не мора да значи да је у питању манипулација, кажу у Цесиду. Сада би бирачке спискове требало да провери комисија или радна група које формира Влада Србије, могуће по методологији утврђеној 2019. године.

После седнице Радне групе за унапређење изборних услова, из Владе Србије је саопштено да је почела да ради и Радна група за анализу података у Јединственом бирачком списку и да је 8. марта упућен позив ОДИХР-у за делегирање техничке помоћи за бирачки списак.

Када је Цесид 2007. године урадио истраживање слично ревизији бирачког списка, утврдио је да 29 одсто људи не живи на адреси на којој се воде у бирачком списку – девет одсто ради у иностранству, 11 одсто живи у истој општини или у близини адресе на којој су пријављени, а за неколико процената уписаних нису могли да утврде где живе.

То нужно не мора да значи да је у питању манипулација, кажу у Цесиду. Сада би бирачке спискове требало да провери комисија или радна група које формира Влада Србије, могуће по методологији утврђеној 2019. године.

"Да се раде два велика узорка преко којих би наравно ишла теренска контрола или би модификовали методологију, па би одлучили да рецимо контролишу нека од места на које је упозоравала опозиција или да контролишу нпр. лица за која се спекулише да можда нису међу живима итд. Ту могу да се нађу различити модалитети, али ако се говори о томе да се испуне сви они најбољи могући међународни стандарди времена до 2. јуна нема како би се урадиле све те неопходне активности", наводи извршни директор Цесида Бојан Клачар.

На бирачким местима до 1.800 гласача

Други, једноставнији посао су бирачка места на којима, по препоруци Канцеларије ОЕБС-а за демократске институције и људска права (ОДИХР), не би требало да буде више од 1.800 бирача, да би се обезбедила тајност гласања.

"Проблем са великим бројем људи на бирачким местима није толико питање адекватности или неадекватности простора, колико је питање чињенице да се на тим бирачким местима налази веома велики број чланова бирачког одбора зато што постоји велики број кандидатских листа којe се ту налазе и питање је колико ће се чак и са овим препорукама, колико ће се заправо смањити та могућност да се открије односно да се угрози тајност гласање имајући у виду заправо да је суштински проблем не величина простора него број људи који се налази преко чланова проширеног састава бирачког бирачког одбора", каже Клачар.

Посао нимало лак, када се имају у виду кратак рок и поверљивост података о бирачима. Предлог претходне групе био је да теренску контролу обаве особе иначе задужене за бирачке спискове на локалном нивоу. У Цесиду додају да треба наћи решење које ће укључити представнике опозиције, других заинтересованих и невладиних организација, да би и они имали увид у то како се спроводи контрола бирачких спискова.

Лукић: Обукама до унапређење професионалних капацитета бирачких одбора

Градска изборна комисија упутила је допис свим одборничким групама Скупштине града Београда које ће предлагати чланове сталног састава бирачких одбора, са позивом да Републичкој изборној комисији предложе лица за учешће на обукама за рад у бирачким одборима, ради што боље припреме за спровођење предстојећих избора.

Циљ обуке је унапређење професионалних капацитета бирачких одбора, што је у складу са приоритетном препоруком 2. Канцеларије ОЕБС-а за демократске институције и људска права (ОДИХР) из Коначног извештаја о посматрању избора одржаних 17. децембра 2023. 

Зоран Лукић из Градске изборне комисије наводи за РТС да су обуке и до сада спровођене.

"Сада је једна од препорука ОДИХР-а да се спроведу свеобухватне обуке свих потенцијалних чланова бирачких одбора, дакле, свих оних који учествују као чланови бирачких одбора у сталном и проширеном саставу. Током обуке ће сазнати који су им задаци, који је начин рада, како треба да се организују, како треба да раде, да се упознају са законом, да се упознају са упутствима са одлукама како Градске тако и Републичке изборне комисије. Републичка изборна комисија је преузела дакле ту улогу. Ми смо упутили само допис одборничких група њиховим шефовима да се укључе у ту процедуру пријављивања", наводи Лукић.

Први пут се обуке спроводе пре расписивања и одржавање избора

Према његовим речима, ово је први пут да се обуке спроводе пре расписивања и одржавање избора.

"Како би и они који су заинтересовани, а који формално још нису чланови бирачких одбора јер још није дошло до предлагања чланова, могли да прођу те обуке и да одлуче да ће бити или неће бити у саставу бирачких одбора", објашњава гост Београдске хронике.

Новина на београдским изборима ће бити та да максималан број гласача на једном бирачком месту може да буде 1.800, што ће утицати на смањење могућих гужви на бирачком месту и што је усмерено ка испуњењу још једне од препорука из извештаја ОДИХР-а.

"По нашем закону максимални број бирача уписаних на једном бирачком месту је 2.500. Међутим, показало се да бирачка места са преко 1.800, поготово са преко 2.000 уписаних бирача код велике излазности може да створи одређену гужву, да створи прављење редова и да прави проблеме не само бирачима који морају да потроше доста више времена да би остварили своје бирачко право него и самим бирачким одборима који су онда преоптерећени тим бројем бирача и онда може да им се десе одређене грешке. Сада је препорука Министарства за локалну управу и државну управу да се бирачка места одређују са максималних 1.800 бирача по бирачком месту. Ми смо као Градска изборна комисија то поздравили сматрајући да ће то олакшати рад пре свега члановима бирачких одбора", каже Лукић.

Од 75 до 80 нових бирачких места

То значи да ће бити нових места на којима ће се гласати јер је могуће да ће се променити адреса бирачког места.

"Према анализи коју смо урадили сада је било 1.180 бирачких места на територији града Београда. Уколико се примене ове препоруке, тај број ће порасти за неких 75 до 80 бирачких места, тако да неће бити велика разлика, неће бити пуно нових бирачких места, дакле у односу на 1.180 нових 80 бирачких места није велики проценат", наводи Лукић.

Указује да ће Градска изборна комисија имати обавезу да позива бираче да провере преко сајта или одласком у градске општине да ли је дошло до промене у месту где ће гласати или није.

"Такође, ми ћемо послати позиве које ће дистрибуирати пошта и где ће видети где им је бирачко место и тачну адресу свог бирачког места", каже Лукић.

На питање које ће боје бити гласачки листић, одговорио је – плаве.

субота, 27. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво