Читај ми!

Ковач: Желимо позиције државних секретара у Влади; Зукорлић: Хоћемо министарску функцију

На консултацијама код председника Србије Александра Вучића протекле недеље били су педставници СВМ-а и Странке правде и помирења. Елвира Ковач каже да СВМ неће тражити министарску позицију, већ да желе позиције државних секретара у више министарстава. Усаме Зукорлић истиче да Странка правде и помирења тежи министарској функцији.

Протекле недеље председник Србије одржао је консултације са представницима мањинских листа.

Елвира Ковач из Савеза војвођанских Мађара каже да су са председником Вучићем имали отворен разговор о животним питањима, инфраструктурним пројектима, здравству, мањинским правима, илегалним миграцијама.

Подсећа да су од 2014. у коалицији са Српском напредном странке, али да је ово први пут да Вучић није на челу СНС-а. Указује да ће о коалиционом споразуму који су припремили разговарати са председником напредњака Милошем Вучевићем.

"Сада је први пут председник Српске напредне странке неко други, дакле не председник Републике. Ово су управо због тога били разговори о будућим пројектима и како ми видимо генерално Србију и Војводину у будућности", истакла је Елвира Ковач.

Које позиције у Влади жели Странка правде и помирења, а које СВМ

На консултацијама је био и Усаме Зукорлић, испред листе "Усаме Зукорлић – Уједињени за правду". Наводи да су са председником Вучићем разговарали о статусу мањинских народа, као и о инфраструктурним пројектима који су од веома велике важности за равномерни регионални развој Србије.

"Оно што је евидентно јесте да се иде у правцу да се настави континуитет мањински инклузивне владе за шта смо ми заинтересирани и за шта сматрамо да је јако важно да се настави", рекао је Зукорлић.

У претходној влади, Странка правде и помирења је имала министра без портфеља Едина Ђерлека, док је њихов коалициони партнер Демократски савез Хрвата у Војводини имао министра за људска и мањинска права.

"Ми очекујемо да у новом мандату Владе имамо ресорна министарства гдје можемо наставити са озбиљним доприносом", рекао је Зукорлић, додајући да о конкретним решењима није било речи.

С друге стране, Елвира Ковач каже да ни овај пут неће тражити министарску функцију, већ позиције државних секретара у више министарстава.

"Наш првобитни циљ је да заступамо интересе војвођанских Мађара, Војвођана па и свих осталих, јер то за шта се ми залажемо је добро за све. У прошлости смо то чинили у форми државних секретара у разним министарствима... Сматрамо да можда није најбоље да се фокусирамо на то једно министарство, већ да имамо свог представника у разним министарствима", рекла је Елвира Ковач.

Зукорлић: Очекујем да у овом мандату решимо питање Исламске заједнице

На питање како очекивати да различито национално оријентисане партије решавају питања, када постоје ситуације у којима бошњачке партије не могу ни међусобно да реше проблеме, Зукпорлић одговара да се питање Исламске заједнице решава у координацији између руководства Исламске заједнице и политичко-државних фактора који могу да допринесу том питању.

“Циљ Странке правде и помирења и име странке је настало управо из жеље да превазиђемо тај проблем. И ми смо успјели значајно да направимо искорак на том пољу у унифицирању муслиманско-бошњачких редова у овој држави и да створимо услове да се може то питање успјешно решавати и ја очекујем у предстојећем мандату да решимо питање Исламске заједнице”, рекао је Зукорлић.

И док Зукорлић жели у коалицију са СНС-ом, тврди да су избори у Новом Пазару, након којих су власт формирали СНС и коалиција Расима Љајића, били нерегуларни.

"Нови Пазар заслужује бољу власт. Нови Пазар заслужује власт која ће координирано са Владом Републике Србије константно улагати, радити на развоју града. Тренутно је то рупа без дна. Дакле, буџет је девастиран, град презадужен", рекао је Зукорлић.

Ипак, и он би на власт у Новом Пазару са напредњацима и додаје да на републичком нивоу коалицију прави са СНС-ом, а не са другим странкама које ће такође бити у коалицији.

За викенд страначки избори у СВМ-у

Говорећи о покрајинским изборима, Елвира Ковач је рекла да ће у Скупштини АП Војводине имати девет посланика и да планирају да наставе сарадњу са СНС-ом-а на покрајинском нивоу.

“Постоје одређени покрајински секретаријати који расписују одређене пројекте за невладине организације, за школе и тако даље, који су изузетно значајни и видљиви, али исто тако ми у протеклих неколико година још интензивније радимо на томе да из републичког буџета добијамо средства за инфраструктурне пројекте. Раније, пре 2012. године, многи су нам рекли – немојте ни да сањате да добијате нешто из Београда, сад је то у потпуности другачије", рекла је Елвира Ковач.

За викенд се одржавају и страначки избори на којима ће СВМ добити ново вођство.

“СВМ, нажалост, због губитка председника, много раније од уобичајеног мора да организује Изборну скупштину странке”, рекла је Елвира Ковач и додала да Изборна скупштина затим бира Савет и председника странке.

субота, 01. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије