Специјална полиција упала у зграде Привременог органа за Пећ и Исток

Специјална полиција упала је у зграду Привременог органа за Пећ. Возила косовске полиције упала су и у двориште ПО општине Исток који се налази у Осојану. Канцеларија за КиМ оценила је да су данашњи упади наставак етничког чишћења у режији Куртија.

У овом тренутку опкољена је читава зграда Дома културе у Гораждевцу, а на централном тргу окупљен је већи број грађана, преноси Радио Гораждевац.

Полиција стоји испред улаза у Радио Гораждевац и не даје новинарима да стоје испред улаза.

Канцеларија за Косово и Метохију оценила је у саопштењу да је данашњи упад наоружаних припадника тзв. косовске полиције у Привремене органе општина Пећ (у Гораждевцу), Исток (у месту Осојане) и Клина (у селу Видање) наставак етничког чишћења и затирања Срба на КиМ, у директној режији Аљибина Куртија пред очима комплетне међународне заједнице.

Како се наводи, током данашње нелегалне и насилне акције приведени су и председници привремених органа на информативне разговоре, а у насилном упаду у мирне српске средине затворени су и домови здравља, амбуланте, апотеке.

Канцеларија указује да су Куртијеви специјалци затворили српске општине у Метохији, која је током сукоба 1999. године, а потом и током погрома 2004. године потпуно насилно етнички очишћена од Срба.

Додаје се да су се, тешком муком, Срби у малом броју вратили на своја огњишта и у повратничка насеља где им је живот гарантовала и међународна заједница, а да их данас Курти полицијом, дугим цевима и оклопним возилима поново протерује.

"Оваква акција уследила је након прошлонедељног упада у општину Гора који није осудио ниједан припадник међународне заједнице и својим гласним ћутањем постају саучесници Куртијевих недела", закључује се у саопштењу.

недеља, 26. мај 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије