Читај ми!

Влада продужила ограничење цена деривата нафте до 31. децембра

Влада Србије је на данашњој седници донела одлуку да се цене деривата нафте ограниче до 31. децембра. Усвојена је и уредба о формирању цена хлеба од брашна "Т-500", саопштено је из Владе. Формиране су и радне групе за унапређење положаја запослених у више области.

У циљу спречавања већих поремећаја и очувања животног стандарда становништва, а имајући у виду да је тржиште и даље нестабилно, Влада Србије ограничила је цене деривата нафте до 31. децембра 2023. године, саопштено је из Владе.

На данашњој седници усвојена је и Уредба о обавезној производњи и промету хлеба од брашна "Т-500", која има за циљ заштиту тржишта и спречавања деформација у формирању цена ове робе, од изузетног значаја за снадбевања потрошача, а нарочитно нижих социјалних категорија.

Како се наводи у саопштењу, уредбом је прописана максимална малопродајна цена за хлеба од брашна „Т-500“ у износу од 54 динара, односно произвођачка цена од 46,31 динара.

Такође, одређено је и да укупна стопа марже која се обрачунава на нето фактурну цену не сме бити већа од шест одсто.

Из Владе наводе да се ограничавaње цене овог производа, на овај начин, нeћe одразити на трговце хлебом, с обзиром на то да су марже остале на истом нивоу, док ће, с друге стране, имати позитиван утицај на потрошаче.

Усвојен закључак о исплати једнократне помоћи за преко 200.000 корисника социјалне помоћи

На данашњој седници, додаје се, усвојен је Закључак о исплати једнократне новчане помоћи корисницима новчане социјалне помоћи, додатка за помоћ и негу другог лица и посебне новчане накнаде за преко 200.000 грађана Републике Србије.

"Ова једнократна помоћ обухватиће: кориснике новчане социјалне помоћи (носиоце права новчане социјалне помоћи и чланове породице која остварује право на новчану социјалну помоћ), кориснике додатка за помоћ и негу другог лица (кориснике додатка за помоћ и негу другог лица, увећаног додатка за помоћ и негу другог лица којима исплату додатка врше центри за социјални рад, пензионере којима исплату додатка за туђу негу и помоћ врши Републички фонд пензијско инвалидско осигурања, а није остварио право на увећани додатак и инвалидну деца која остварују право на додатак за помоћ и негу другог лица) и кориснике посебне новчане накнаде", истичу из Владе.

Овим закључком обухваћена су и лица која су у поступку остваривања права закључно са 24. новембром 2023. године, а којима ћe решење о остваривању права бити донето најкасније до 31. децембра 2023. године.

Формиране радне групе за унапређење положаја запослених у више области

Чланови Владе усвојили су више закључака о формирању радних група које треба да координирају активности у вези са унапређењем материјалног положаја запослених у више области.

Влада Србије Закључком је образовала Радну групу за координацију активности унапређења робно-тржишног пословања пољопривредним производима, којом ће председавати председница Владе Ана Брнабић, а за њеног заменика именована је министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић.

За чланове Радне групе именовани су представници ресорног министарства, удружења пољопривредника, као и представници других релевантних институција.

Задатак Радне групе је да спроведе анализу постојећег формалног и фактичког стања робно-тржишног пословања пољопривредним производима, са посебним освртом на организовање продаје и извоза пољопривредних производа од стране пољопривредних газдинстава, као и изналажење решења за терминску продају пољопривредних производа.

Усвојен је и Закључак о образовању Радне групе за координацију активности унапређења материјалног и радно-правног положаја запослених у здравственом систему Републике Србије чији ћe задатак бити да изврши анализу постојећег нормативног оквира којим се уређују права, положај и плате запослених у здравству и да предложи мере за унапређење здравственог система у вези са материјалним и радно- правним положајем запослених у том систему.

Радну групу ће чинити представници Владе и репрезентативних синдиката у области здравства.

Радна група формирана је пошто је потписан Споразум о унапређењу материјалног и радно-правног положаја запослених у здравственом систему Републике Србије између Владе, с једне стране, и Синдиката запослених у здравству и социјалној заштити Србије и Гранског синдиката здравства и социјалне заштите „Независност“, с друге стране.

Такође, усвојен је Закључак о образовању Радне групе за координацију активности унапређења материјалног и радно-правног положаја запослених у систему социјалне заштите Републике Србије, са истим задатком - анализа постојећег нормативног оквира, којим се уређују права, положај и плата запослених у систему социјалне заштите.

Задатак и ове радне групе биће да предложи мере за унапређење система социјалне заштите у вези са материјалним и радно-правним положајем запослених у том систему.

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања започело је преговоре са представницима два синдиката – запослених у социјалној заштити и запослених у здравству и социјалној заштити ради унапређења овог система.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара