Читај ми!

МСП: Нетачне тврдње хрватског министра, српски конзул није прекршио Бечку конвенцију

Поводом одлуке Загреба да српског дипломату у Загребу прогласи персоном нон грата, као одговор на исти потез српских власти према хрватском дипломати у Београду, Министарство спољних послова Србије саопштило је да су нетачне тврдње да се према српском конзулу примењују реципрочне мере. Конзул Петар Новаковић ни једног тренутка није прекршио одредбе Бечке конвенције, нити је у Загреб упућен да обавља политичке, већ конзуларне послове, наводе из МСП-а.

Министарство спољних послова Србије одбацује разлоге које је хрватска страна навела као образложење одлуке да се саветник Амбасаде Србије у Хрватској прогласи персоном нон грата.

Како је саопштено из МСП-а, таква одлука не може бити питање реципроцитета, већ питање да ли је неко прекршио Бечку конвенцију или не.

“Нетачне су тврдње министра Грлић Радмана и Министарства вањских и европских послова Републике Хрватске да се ради о реципрочним мерама према српском конзулу у Амбасади Републике Србије у Загребу, будући да он својим деловањем у Републици Хрватској ни једног тренутка није прекршио одредбе Бечке конвенције, нити је у Загреб упућен да обавља политичке, већ конзуларне послове“, пише у саопштењу.

Истиче се и да је српски конзул на дужност ступио половином септембра 2023. године.

“Захтевамо од хрватске стране да нам достави доказе и упозна јавност на који начин је он могао у року од два месеца од ступања на дужност да прекрши одредбе Бечке конвенције“, наводи се у саопштењу.

МСП истиче да у случају српског конзула Петра Новаковића нема никаквих доказа.

“Док је у случају хрватског дипломате Хрвоја Шнајдера реч о доказним радњама које представљају грубо кршење Бечке конвенције, о чему је хрватска страна обавештена“, пише у саопштењу.

МСП позива хрватско Министарство вањских и европских послова да уложи додатне напоре у циљу поправљања нарушених односа две државе, уместо што, како наводи, “својим потезима додатно подрива добросуседске односе и мир и стабилност у региону“.

МСП је јуче донео одлуку да првог секретара у Амбасади Републике Хрватске у Београду Хрвоја Шнајдера прогласи за персону нон грата.

недеља, 28. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво