Читај ми!

Брнабић са Столтенбергом о сарадњи и безбедности Срба на Косову и Метохији

Премијерка Србије Ана Брнабић разговарала је са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом о сарадњи са НАТО-ом, осигурању безбедности и сигурности за српски народ на Косову и Метохији, као и наставку реализације заједничких пројеката.

Ана Брнабић је на састанку са Јенсом Столтенбергом истакла да цени став НАТО-а када је реч о војној неутралности Србије, да имају интерес и да треба да наставе с позитивном агендом да и даље унапређују партнерску сарадњу у заједничком интересу, саопштила је Канцеларија за медије Владе Србије.

"Подржавамо ангажовање Међународних безбедносних снага (КФОР) у Покрајини у спровођењу мандата на основу Резолуције СБ УН 1244 и осигурању безбедности и сигурности за српски народ на Косову и Метохији", нагласила је премијерка.

Када је реч о сарадњи у областима које излазе из оквира чисто војне сфере, премијерка је истакла посебно задовољство реализованим активностима у програмима партнерске сарадње са НАТО-ом, као што су пројекти научно-технолошке сарадње кроз НАТО програм "Наука за мир и безбедност“.

"Ови заједнички програми, који укључују истраживаче академике и стручњаке, покривају области попут напредних технологија, борбе против тероризма, енергетске безбедности, коришћења водоничне енергије, а у наредном периоду би могли да обухвате и заједничке пројекте у областима вештачке интелигенције и биотехнологија", истакла је премијерка.

Председница Владе је апострофирала да је Србији очување стабилности у региону и оријентација свих земаља региона ка што интензивнијој сарадњи у свим областима од кључног интереса.

Столтенберг је истакао да веома поштује Србију и да НАТО може да сарађује са нашим представницима поштујући неутралност наше државе.

Генерални секретар НАТО-а је подвукао значај партнерске сарадње са Србијом која се од 2006. године одвија се кроз програм Партнерство за мир.

Састанку су присуствовали министри спољних послова и одбране Ивица Дачић и Милош Вучевић и начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић.

Столтенберг, који је синоћ допутовао у Београд, завршио је званичну посету Србији, а на аеродрому “Никола Тесла” га је испратио потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић.

Претходно је боравио у Приштини и Сарајеву.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво