Читај ми!

Петковић: ЗСО никада неће бити невладина организација

Директор Kанцеларије за Kосово и Метохију Петар Петковић поручио је да ЗСО никада неће бити невладина организација у чије оквире би, како каже, представници појединих западних представништава у Приштини желели да је сместе.

Заједница српских општина представља једини механизам опстанка и останка српског народа на Kосову и Метохији, наводи Петар Петковић.

"Одбијање Приштине да пуних десет година испуни своју обавезу из дијалога директно је омогућило Аљбину Kуртију да спроводи терор, прогон и ескалаторне потезе над српским народом. ЗСО никада неће бити невладина организација у чије оквире би представници појединих западних представништава у Приштини желели да је сместе", истакао је Петковић, саопштила је Канцеларија за КиМ,

Поручује да је ЗСО "најконкретнији оквир и гарант за очување колективних и индивидуалних права, али и испреговараних извршних надлежности за Србе на Kосову и Метохији у најважнијим друштвеним, економским, политичким, културним, развојним, привредним и безбедносним питањима".

"Kао таква, сви договори о Статуту Заједнице српских општина и већ утврђених надлежности српског народа на KиМ, по споразумима из 2013. и 2015. године, морају да буду у складу са Уставом Републике Србије, Повељом Уједињених нација и Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН. А управо то је и председник Србије Александар Вучић јасно и недвосмислено рекао у лице више пута међународним званичницима, укључујући последњи састанак у Бриселу са европским лидерима", наглашава Петковић.

Наводи и да је за нас "Устав Републике Србије светиња, а на Kосову и Метохији и даље је на снази Резолуција 1244 СБ УН и никакве конференције за медије, нити позивање на такозвани косовски уставни суд, који нема никакав кредибилитет ван појединих кабинета или страних амбасада, не могу да је суспендују или пониште".

"Заједница српских општина са конкретним и јасно дефинисаним надлежностима за српски народ је испреговарана пре више од десет година у Бриселу и не може једна изјава, нити нечија листа жеља да поништи оно што је гарантовала комплетна Европска унија и на шта су свој потпис ставили и представници Београда и Приштине", каже Петковић.

Истиче да ко не жели да поштује споразуме, али и међународно право, "нека не помишља да једнострано суспендује све важеће договоре и споразуме из Брисела из 2013. и 2015. године, којима се јасно дефинишу надлежности ЗСО и нека не помишља да поништава све досадашње тековине дијалога".

"Нажалост, сведоци смо да сила не мари за међународно право, али ми од чињеница и принципа никада не можемо и нећемо одустати. Једно треба свима да буде јасно – председник Вучић никада на притиске није реаговао, ма са које стране они долазили и ма колико силовити били и наставиће да се снажно бори и за интересе српског народа и за мир на Kосову и Метохији", закључио је Петковић.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво