Читај ми!

Ховениjер: Инсистирамо на хитном формирању Заједнице српских општина

Амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер изјавио је да међународна заједница инсистира на "хитном формирању Заједнице општина са српском већином", истакавши да су нацрт за оснивање те организације прегледале ЕУ и САД и да је припремљен тако да буде у потпуности у складу са косовским Уставом.

Џефри Ховенијер је поручио да све преузете обавезе морају бити спроведене.

"Постоји хитност, постоји жеља да се види да се иде напред. То је сада део наших разговора са владом. Нема разлога да влада Косова не настави са овим нацртом статута. Премијер је изразио спремност да га у целини прихвати. Радимо на томе да то постане елемент наше шире стратегије. Није само Удружење, нити може бити. Све обавезе које су Косово и Србија преузели Основним споразумом и анексом имплементације у Охриду морају бити спроведене. Желимо ово да видимо", рекао је Ховенијер медијима у Приштини.

Нагласио је да нема разлога да влада у Приштини не крене даље са овим нацртом статута.

"САД снажно верују да Заједница општина са српском већином треба да буде у складу са важећим уставом Косова, да се формира на основу одлуке Уставног суда и да не буде нови слој власти, нити да има извршну власт", навео је Ховенијер.

Истакао је да не види како на северу може да постоји аутономија у тренутним околностима.

"Немате је. Чврсто верујем да овај нацрт статута који је представљен влади Косова испуњава ове критеријуме. Као што сте рекли, одговорност је на Уставном суду да о томе одлучи. У нацрту статута постоји члан који пре ступања на снагу треба да размотри Уставни суд. Нема разлога за бригу", подвукао је Ховенијер.

Најавио је објављивање садржаја нацрта статута ЗСО када буде договорен између страна.

"Без обзира на то да ли се ради о договорима у дијалогу, да ли се радило о Рамбујеу, о преговорима Ахтисарија или другим стварима. Постоји време када се ствари објављују и када је потребна поверљивост. У одговарајућем тренутку јавност ће имати прилику да оцени нацрт статута. То време ће одредити комбинација погодна за владе и Мирослава Лајчака", закључио је амерички амбасадор.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво