Читај ми!

Миливојевић за РТС: Извештај ЕК показује да је Србија посвећена реформском процесу

Европска комисија објавила је годишњи извештај о Србији. Дипломата и политички аналитичар Зоран Миливојевић рекао је за РТС да извештај у основи показује да је Србија посвећена реформском процесу и потврђује европски пут Србије. Оценио је да је важно и то што Европска комисија поздравља политику Србије у односима са суседима и у регионалној сарадњи, али и у економском погледу.

Шеф Делегације Европске уније у Србији Емануеле Жиофре предао је јуче председници Владе Србије Ани Брнабић Извештај Европске комисије о Србији. Премијерка је оценила да Извештај представља пресек онога што је урађено последњих 12 месеци како би се приближио наш правни оквир европском и да нема области у којој је забележено назадовање.

Председник Александар Вучић је поручио да је важно да Србија настави европским путем, али и да сачува своје националне интересе.

Говорећи о Извештају Европске комисије за РТС, дипломата и политички аналитичар Зоран Миливојевић рекао је да је први утисак, који је и најважнији, позитиван и да у основи показује да је Србија посвећена реформском процесу и потврђује европски пут Србије.

"То је потпуно јасно и то нарочито кад је реч о овим кључним поглављима, 23 и 24. Дакле, поглавља која се тичу владавине права, безбедности и тако даље. Они индикатори који су дали овоме позитивну ноту, то треба рећи, то су оне уставне промене које су усвојене и које су уграђене у политички систем, тичу се независности правосуђа који је један од кључних елемената, рекао бих, демократског система", рекао је Миливојевић.

Нагласио је да је важна и позитивна конотација Извештаја у погледу усвајања два медијска закона где се види да су они рађени, како је оценио, у сагласности са европским стандардима.

"То некако подвлачим зато што је медијска тема овде код нас дежурна тема на неки начин и практично је дубоко, рекао бих, у овим нашим унутрашњим политичким превирањима", навео је Миливојевић.

Истакао је да је важна и оцена позитивног тренда економије, пошто треба имати у виду да је ЕУ у суштини економска заједница и да приступни преговори увек морају да имају и ту димензију.

"Важно је што Европска комисија поздравља политику Србије у регионалној сарадњи"

Миливојевић је оценио да је важно и то што Европска комисија поздравља политику Србије у односима са суседима и у регионалној сарадњи.

"Једна доста важна димензија без које и приступни преговори и прикључење ЕУ нису могући. Мислим, то је једна од ставки која показује да на том плану Србија добро ради", навео је Миливојевић.

Напоменуо је да, када би ствари биле редовне, сигурно би Европска комисија отворила нови кластер у преговорима са Србијом.

"Међутим, у нашем случају, имамо нетипично приступање, нетипичне приступне преговоре и ми увек имамо те неке политичке услове који су у ствари сметња да Србија можда и на основу извештаја брже да напредује у приступним преговорима. То су Kосово и Метохија и усклађивање са спољном политиком, другим речима наш став према Русији, Kини и тако даље", нагласио је Зоран Миливојевић.

Оценио је да је сада геополитика у првом плану и да више нису доминантни Копенхагенски критеријуми, када је реч о приступним преговорима.

"Деескалација неопходна како би се поново започео дијалог Београда и Приштине"

Миливојевић је истакао да је деескалација неопходна како би се поново започео дијалог Београда и Приштине, као и да је због тога потребно одржати изборе у четири општине на северу КиМ.

"Питање свих питања је Заједница српских општина. Дакле, пуно испуњење Бриселског споразума и ми смо још на нули што се тога тиче, зато што очигледно да приштинска страна то одбија. Сад постоји нека понуда и то морам да кажем, нека понуда посредника Европске уније о некаквим моделима, али морам да кажем, то је договорено и то је прихваћено", рекао је Миливојевић.

Истакао је да Приштина одбија да организује изборе на северу КиМ и да се то њима толерише.

"Ми имамо ескалацију на северу Kосова и Метохије, имамо неприродно стање, имамо незаокружен Бриселски споразум на коме почива цела ова нормализација и дијалог. И имамо, да тако кажем, и даље неизвесну ситуацију како се ствари могу развијати у наредном периоду. Ништа од Србије не зависи и Србија ни за шта од тога није одговорна", нагласио је Миливојевић.

Гостовање Зорана Миливојевића у Јутарњем програму РТС-а у целости погледајте у видео-снимку на почетку текста.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара