Читај ми!

Власници парцела у Грачаници страхују да ће остати без имања

Уз многобројне примедбе и незадовољство власника парцела, у Грачаници је окончана прва расправа о недавној одлуци владе у Приштини о експропријацији више десетина хектара земљишта у близини археолошког налазишта "Улпиана", ради даљег истраживања локалитета са остацима из периода Римског царства.

У расправи са власницима парцела на којима се планира наставак истраживања, представници Одељења за експропријацију министарства за заштиту животне средине нису имали одговоре на многа питања.

"Са ким су се у министарству културе консултовали приликом утврђивања простора планираног за експропријацију? Да ли су урадили археолошка истраживања? Да ли је ово отимање српске земље, због чега су власници имања одлуком владе у Приштини доведени пред свршен чин? Да ли власници могу и даље да обрађују своју земљу, колика ће бити вредност парцела одређених за истраживање и да ли је процес коначан"?, нека су од питања власника парцела.

Представник Одељења за експропријацију министарства за заштиту животне средине у Приштини, Самир Брући, пренео је присутнима да одлука владе не представља политичко питање, да имају службенике који врше процену, односно законски одређују процену основу тржишне цене.

На примедбе да је требало прво одржати расправу, па онда доносити одлуку о екпропријацији, Брући је рекао да се ради о првој одлуци и да се након објављивања у службеном гласнику, и након расправе, даје могућност за жалбу од десет до петнаест дана.

"Након процене министарства финансија, враћа се извештај о процени департману за експропријацију и ми доносимо коначну одлуку и онда шаљемо административно упутство процене ваше имовине", објаснио је Брући.

Власник једне од 44 парцеле Миљко Аритоновић пренео је представницима владе да су одлуком о експропријацији довели "пред свршен чин", те да има утисак да су у Приштини направили план "узми или остави".

"Да ли сте ви дошли за експропријацију или као политички чин. Да ли је ово отимање наше српске земље или је ово потребно ‘Улпиани‘?", упитао је Аритоновић.

Други власник имања Срећко Тодоровић из Грачанице испричао је да се његова целокупна земља налази се на том локалитету и да му узимају све.

"Шта ћу ја ту, да ли ме подстрекавате да одем из Грачанице, да се иселим?", питао је Тодоровић.

Брући је одговорио да је у питању почетна фаза, а да ће до коначне одлуке бити донате још две. Додао је да на постављена питања могу да одговоре представници приштинског министарства културе и финансија и привреде.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се