Читај ми!

Вархељи: План раста за Западни Балкан прилика за рану интеграцију у ЕУ

План раста ЕУ за Западни Балкан потпуно је нови и смео приступ који служи као катализатор напретка да се затвори економски и друштвени јаз између Западног Балкана и ЕУ и створи прилика за рану интеграцију региона у ЕУ, пре него што јој се де факто придружи, изјавио је европски комесар за проширење и суседску политику Оливер Вархељи и истакао да се у оквиру њега предлаже финансијска помоћ од шест милијарди евра.

Оливер Вархељи је на конференцији за новинаре у Бриселу оценио да се у процесу проширења увек говори о "институционалном делу посла" и позвао да се фокус овог пута стави на "стварну интеграцију на терену", што значи бављење тиме како ће ЕУ убрзати интеграцију привреде, друштава и држава, заједно са партнерима на Западном Балкану.

"То доноси стварне предности за обе стране, а требало би да донесе корист од чланства, чак и пре приступања", рекао је Вархељи.

Он је истакао да план има четири аспекта, од којих први подразумева што бржу интеграцију заинтересованих партнера са Западног Балкана у оквиру четири слободе – у области слободног кретања људи, роба, капитала и услуга, и да се што брже изборе са преузимањем свих обавеза које произлазе из процеса и правила ЕУ.

Истакао је да је ЕУ у том смислу спремна да им помогне и стави на располагање сва за то потребна средства, али да заузврат тражи да то у великој мери допринесе просперитету, стабилности и безбедности региона.

"Зато од њих тражимо да се једни према другима односе онако како ће се односити према нама, што значи једном када су интегрисани у оквиру четири слободе, требало би да узврате то другим партнерима на Западном Балкану", рекао је Вархељи.

Он је додао да је други кључни стуб овог плана да се помогне партнерима на Западном Балкану да убрзају процес реформи, јер интегрисање у оквиру четири слободе подразумева тешке и комплексне реформе.

"Тешке и комплексне реформе које ће користити земљама Западног Балкана", нагласио је Вархељи и додао да ЕУ зато жели да са земљама Западног Балкана заједно изради детаљан план за сваку годину како би се убрзао напредак на терену када је реч о реформама, укључујући у областима владавине права и демократије као кључним условима за сваку интеграцију у ЕУ.

Као трећи аспект истакао је да, када се ове земље интегришу са тржиштем и социјалним системима ЕУ, не могу саме на том путу да затворе јаз у финансијској подршци и да је зато ЕУ спремна да обезбеди додатну подршку да убрза тај заједнички рад.

"Зато предлажемо Савезу да повећа финансијску подршку за агенду реформи и обезбедимо додатних шест милијарди евра", рекао је Вархељи.

Он је нагласио да је подстицај Западном Балкану потребан и том региону, али и ЕУ.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се