Читај ми!

Потписан споразум са Азербејџаном, Дачић: Међусобно поштовање и поверење два народа

Министар спољних послова Ивица Дачић састао се са азербејџанским колегом Џејхуном Бајрамовим са којим је потписао Споразум о запошљавању чланова породица дипломатских представника на плаћеним делатностима. Свих ових година односи између Азербејџана и Србије прате динамику међусобних посета на високом нивоу, поручио Бајрамов.

"Ово је веома важан споразум, не само за грађане, већ и за људе који морају да реше своје животне проблеме који се налазе на служби у Азербејџану или овде у Србији", рекао је Дачић новинарима након потписивања Споразума.

Шеф српске дипломатије истакао је и да је ових дана ступио на снагу споразум с Азербејџаном о међусобном укидању виза за носиоце обичних пасоша, што је "још један веома јасан показатељ изузетно пријатељских односа између две земље".

Он је додао да земље које имају такве споразуме показује висок ниво међусобног уважавања и пријатељства.

"Морам да констатујем да су односи између наше две земље и наша два народа на изузетно високом нивоу, који су утемељени не само на традиционално пријатељским везама, међусобном поверењу и поштовању основних принципа међународног права, него и на веома добрим личним и пријатељским односима двојице наших лидера, председника (Илхама) Алијева и председника (Александра) Вучића", рекао је Дачић.

Захвалност на принципијелном ставу Азербејџана

Министар спољних послова се захвалио принципијалном ставу Азербејџана и пуној међународној подршци која та земља пружа Србији у борби за очување територијалног интегритета и суверенитета.

Нагласио је да и став Србије када је у питању територијални суверенитет и интегритет Азербејџана остаје непромењен.

"Радује нас и чињеница да је ове године, за првих девет месеци, забележена рекордна вредност робне размене од скоро 100 милиона долара, што је изузетан раст. Ми мислимо да та сарадња може да буде и треба да расте у области енергетике и у пољопривредно-прехрамбеном сектору. Заинтересовани смо за што веће контакте и бројне чешће контакте наших привредника и тражење заједничких економских интереса", навео је Дачић.

Министар спољних послова је истакао и да многе компаније из Азербејџана успешно раде у Србијии на реализацији важних инфраструктурних пројеката од стратешког интереса.

"Имајући у виду да је данас, нажалост, наступило турбулентно време, питање број један у многим сегментима, кад су у питању међународни односи који се тичу интереса грађана, јесте питање енергетске безбедности и питање хране", рекао је Дачић.

Отварање авио-линије Београд-Баку учврстиће односе

Он је додао да ће најављено отварање авио линије Београд-Баку додатно учврстити добре односе Србије и Азербејџана.

"Мислим да је то веома битно за наше свеукупне односе, а наравно веома је битно и после овог споразума о укидању виза, што ће сигурно омогућити већи проток путника, односно тражење могућности за развој и туристичких потенцијала наше две земље", рекао је Дачић.

Бајрамов: Реципричне посте играју важну улогу 

Бајрамов је изразио захвалност за срдачно гостопримство указано његовој делегацији током посете Србији и истакао да је са Дачићем и разговарао о многим темама и заједничким циљевима за даље унапређење стратешког партнерства Србије и Азербејџана.

"Прошле године смо прославили 25 година од успостављања дипломатских односа између наших земаља. Свих ових година односи између Азербејџана и Србије прате динамику међусобних посета на високом нивоу, одличан политички дијалог, обогаћивање међупарламентарних односа, корисну интеракцију у оквиру међународних организација, обећавајућу економску сарадњу, као и културну и хуманитарну размену", нагласио је Бајрамов.

Он је додао да међусобне посете на високом нивоу играју важну улогу у развоју билатералних односа, а блиска сарадња на парламентарном плану и реципрочне посете играју важну улогу у обогаћивању агенде међудржавних односа и продубљивању постојећих пријатељских веза.

"Желео бих још једном да изразим нашу захвалност за сталну подршку Србије суверенитету и територијалном интегритету Азербејџана у оквиру његових међународно признатих граница", рекао је Бајрамов.

Министар спољних послова Азербејџана се током излагања дотакао и економске размене две земље и истакао да, иако је економска сарадња током 2023. доживела рекордну експанзију, она и даље не одражава прави потенцијал који је могуће остварити.

Бајрамов је истакао да би развијање добрих односа на пољу образовања, науке, културе и успостављања академских веза између универзитета требало да буде један од суштинских стубова билатералне сарадње Србије и Азербејџана.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара