Читај ми!

Отказан дијалог у Бриселу, Лајчак у Приштини – дипломатска офанзива за повратак преговорима

За сутра најављени разговори на техничком нивоу у Бриселу отказани су пошто се позиву није одазвао приштински преговарач Бесник Бисљими, потврдио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић. Истовремено, наставља се дипломатска офанзива – изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак допутовао је у Приштину где се вечерас састао са Бесником Бисљимијем.

Приштинска страна одбила је позив из Брисела. Резултат је отказивање сутрашњих разговора преговарача на техничком нивоу. После председника државе, то потврђује и директор Канцеларије за КиМ.

"Београд је на тај позив потврдно одговорио 2. новембра, с обзиром на важност наставка разговора, посебно у правцу деескалације и стабилизације прилика на терену. Међутим, Приштина и њен преговарач Бесник Бисљими су тај позив једноставно одбили. Тиме су показали да их дијалог, нормализација и деескалација не занимају", каже Петар Петковић.

О томе ће се вероватно разговарати данас, али у Приштини – где је допутовао изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак. Први на агенди је састанак са Аљбином Куртијем и његовим замеником Бесником Бисљимијем.

Сутра, представницима опозиције Лајчак би, како се претпоставља, требало да представи нови нацрт ЗСО – чију су примену усмено потврдиле обе стране на недавном самиту европских лидера у Бриселу. Нацрт још није јаван, јер су, како каже портпарол ЕУ, дипломатски напори у току. Открива само да је већином избалансиран.

"На састанку су стране наговестиле ‘начелну’ спремност да прихвате овај европски предлог, али су обе имале предуслове који су другој страни били неприхватљиви. Очекујемо да ће ова спремност довести до имплементације без даљег одлагања. Предуслови нису прихватљиви", истакао је Петер Стано, портпарол ЕУ.

А Србима на Косову и Метохији неприхватљива је Куртијева најава да се током наредне године очекује распоређивање 600 војника и 500 полицајаца на Косову и Метохији. Уз поруку – "неће моћи да нас зауставе ни на југу, ни на северу".

"У свим нормалним друштвима повећање припадника броја полиције би требало да значи неку сигурност. Међутим, на примеру севера КиМ у последњих годину дана видели смо да повећање њиховог броја заиста има супротан ефекат. О томе најбоље сведочи велики број инцидената који су грађани имали са припадницима специјалних јединица, али и обичним припадницима косовске полиције", наводи Милан Радојевић, Српска листа.

А дипломатски притисак на Куртија, поред посете Лајчака, потврђује и сазнање сајта Репортери да премијер привремених институција крајем недеље иде на самит у Париз, где би са званичницима Француске и Немачке могло да се разговара о повратку за преговарачки сто.

понедељак, 06. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара