Читај ми!

Брнабићева у Шангају са кинеским премијером: Односи две земље најбољи у историји

Премијерка Ана Брнабић се у Шангају састала са кинеским колегом Ли Ћангом и разговарала о политичкој и економској сарадњи две државе. Кина је потврдила да се држи принципа у остваривању међународног права и територијалног интегритета Србије, као што и Србија подржава политику једне Кине, поручила је Брнабићева. Теме разговора биле су, каже, и иновације, вештачка интелигенција, биотехнологија, као и нове инвестиције из Кине. Премијерка истиче важност недавно потписаног споразума о слободној трговини и подсећа да је робна размена Србије и Кине прошле године премашила шест милијарди долара као и да је Кина у 2022. била највећи инвеститор у Србији.

Ана Брнабић, која борави у посети Кини, истакла је да је састанак са кинеским премијером био изузетно добар, срдачан и јако отворен и оценила да су односи две земље најбољи у историји, додајући да политички немамо отворена питања са Кином.

Брнабићева је навела да је са Ли Ћангом разговарала о свим аспектима сарадње и о томе шта може још да се уради у будућности у области нових технологија, иновација, вештачке интелигенције, биотехнологије.

Било је речи и о недавној посети председника Александра Вучића Кини која је, како каже, била изузетно добра и отворила многа врата.

Према њеним речима, кинески премијер је пренео да је та земља заинтересована за многобројне производе из Србије, не само за пољопривредно-прехрамбене, а томе ће, каже, одлично послужити Споразум о слободној трговини са Кином.

Указала је да, када је реч о економији, потписивање Споразума о слободној трговини представља отварање нове ере.

"Ми смо до овог тренутка потписали протокол о фитосанитарној инспекцији за три врсте производа, за мед, производе од меда, свеже јабуке и за храну за кућне љубимце. У овом тренутку смо при крају преговора око протокола у вези са извозом пилећег меса и сувих шљива у Кину", рекла је Брнабићева.

Како је додала, замолила је да то буде завршено што пре и да се 2024. године види још један значајан искорак, мада је наш извоз у Кину у последњих десет година повећан 185 пута.

"Наша робна размена је 2022. године прешла шест милијарди долара и то је рекорд до сада", указала је Брнабићева и додала да је Кина 2021. и 2022. године била највећи страни инвеститор у Србији, као и у прва два квартала 2023. године.

Премијерка је током дана имала и састанке са кинеским компанијама које већ послују у Србији или раде на инфраструктурним пројектима, али и са компанијама које планирају да улажу у Србији.

"Огромна част је указана Србији. Пре две недеље је председник Александар Вучић имао састанак са председником Си Ђинпингом, сада сам ја као председница Владе имала састанак са кинеским премијером, а имаћу и са председником Си Ђинпингом. То показује уважавање Кине према Србији", рекла је Брнабићева.

субота, 27. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво