Читај ми!

Курти: Нови предлог ЕУ није ЗСО по споразумима из 2013. и 2015. године

Премијер у Приштини Аљбин Курти изјавио је да очекује да нацрт статута Заједнице српских општина међународних представника, након потписивања, размотри уставни суд.

"У октобру смо примили емисаре који су донели план за даље. Подржали смо нови план. Када смо преузели власт рекли смо да нам је потребан нови приступ дијалогу. Нацрт предлога предвиђа да га одмах након потписивања размотри Уставни суд Косова", рекао је Аљбин Курти у извештају пред посланицима скупштине у Приштини о последњем састанку у Бриселу и дијалогу са Београдом.

Према Куртијевом тумачењу, "основни споразум у шест чланова има дефакто признање Србије".

"Осталих пет чланова су корисни за обе стране. Став владе је био и остаје пуна примена договора који смо постигли у Бриселу. Владавина права ће се наставити упркос дијалогу. Две године дијалога донеле су споразум, то је Бриселски споразум", навео је Курти.

Курти је рекао да на последњем састанку у Бриселу није потписао предлог о ЗСО, јер није било потписа друге стране.

"Пред европским лидерима смо понудили да потпишемо основни споразум од 27. фебруара са свим имплементационим анексом из Охрида од 18. марта и предлогом за примену члана 7 споразума у ​​односу на члан 10, односно за идеју самоуправљања. Потпис би значио прихватање, па самим тим и спровођење и гаранцију спровођења", навео је Курти.

Тврди да нацрт статута ЕУ није "Заједница" коју су предвиђали споразуми из 2013. и 2015. године, и да се новим предлогом прекида "наслеђе непризнавања Косова које је зацементирано у споразумима из 2013. и 2015. године".

"По мојој политичкој оцени, јасно стоји да ће механизам који ће бити успостављен имати кооперативни карактер, односно да се неће мешати у овлашћења државних органа, општина, централних органа или било кога", каза је Курту посланицима у Приштини и нагласио да се "било какве измене статута врше тек након што Министарство за локалну самоуправу да сагласност и Уставни суд донесе дозволу".

Посланици опозиције Куртију: Честитамо заједницу

Посланици Алијансе за будућност Косова поделили су каранфиле посланицима владајућег покрета Самоопредељења и министрима владе, честитајући им "Заједницу (српских општина)". 

На говорници и зидовима сале за пленарна заседања скупштине, поставили су и флајере са натписом "Честитамо Заједницу".

Такође, посланици опозиције и одбегли посланици из владајућег покрета, излепили су натписе "Ко је ослободио Радоичића из опсаде", и фотографију Аљбина Куртија "прерушеног" у лик из филма "Џокер" са натписом на српском "Заједница".

Док је Аљбин Курти подносио извештај о дијалогу посланици опозиције су и гласно негодовали. 

Критиковали су Куртија да је преговорима у Бриселу, прихватајући нови предлог међународних званичника, одступио од своје досадашње политике, захтевајући од њега да им саопшти садржај новог нацрта о Заједници српских општина.

Председник Демократске партије Косова Мемљи Краснићи замерио је Куртију да у извештају о дијалогу није показао шта су му рекли западни емисари, подсетивши га да је седница скупштине сазвана да покаже шта садржи нацрт ЕУ.

Краснићи је позвао Куртија да открије "какав је компромис направио за међусобно признање", алудирајући на прихватање предлога нацрта о ЗСО.

Председавајући посланичке групе Алијансе за будућност Косова Бесник Тахири рекао је да је Курти, недостатком транспарентности, створио токсичну климу у дијалогу и довео до увођења санкција.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво