Читај ми!

Канцеларија за КиМ: Каменована српска школа у Косовској Каменици

Канцеларија за Косово и Метохију саопштила је да је група Албанаца синоћ каменовала српску школу у Косовској Каменици.

У школи која је каменована налазе се три образовне српске институције и то Основна школа "Десанка Максимовић“, средња Техничка школа, као и Гимназија, саопштила је Канцеларија.

"У тренутку инцидента срећом није било ученика који похађају ове школе, али је и овај инцидент као и многи претходни узнемирио родитеље и њихову децу", наводи се у саопштењу.

Према речима очевидаца, школе су каменоване од стране албанских младића који су ноћ пре тога на ограду школе качили заставе непримереног садржаја.

"Очигледно се на Косову и Метохији ствара клима у којој Срби више нису безбедни ни у школама, ни у домовима здравља, ни у својим кућама, ни у црквама, јер нема српског објекта који није опљачкан, каменован, претресан, обијан, паљен... Овај инцидент сведочи да се талас насиља и притисака према српском народу који генеришу и покрећу власти у Приштини осликава и преноси и на најмлађе генерације. Тиме се ствара атмосфера у којој је чак и пожељно и погодно нападати Србе и каменовати их и да за то нико неће одговарати", пише у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Наводи се и да уместо мирног суживота и развијања међусобне толеранције, поштовања и различитости, приштински политичари на челу са Аљбином Куртијем свакодневно политиком терора и запаљивим антисрпским изјавама стварају атмосферу у којој је легитимно нападати Србе.

"У којој када припадник тзв. КБС пуца у српску децу буде пуштен на слободу и у којој нико не одговара за упуцавање Срба, за пребијање српских тинејџера Даре и Кристијана, за преорана српска гробља и кости. У тој и таквој клими, међународна заједница је само неми посматрач пораста етнички мотивисаног насиља према српском народу, уместо да се јасно и јавно одреди према таквим поступцима и предузме кораке у заштити Срба на које је обавезна према свом мандату", закључује се у саопштењу.

Поводом овог инцидента огласила се и Српска листа која је саопштила да је каменовање зграде у Косовској Каменици последица запаљиве реторике и антисрпског наратива режима у Приштини на челу са Аљбином Куртијем.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се