Читај ми!

Опљачкана породица Ђурић из Осојана

Канцеларија за Косово и Метохију саопштила је да је у ноћи између суботе и недеље у селу Осојане, украден трактор породици Александра Ђурића, самохраног оца три ћерке који живи искључиво од пољопривреде, чиме му је, истиче се, директно угрожена егзистенција јер му је трактор основно средство рада. Српска листа позвала Еулекс, Кфор али и амбасаде Квинте да у складу са својим ауторитетом стану у заштиту српског народа на КиМ.

На овај начин Ђурићу је директно угрожена егзистенција јер му је трактор основно средство рада и Канцеларија за Косово и Метохију помоћи ће му да стане на ноге, наводи се у саопштењу.

Канцеларија за КиМ оцењује се да је тиме на КиМ настављена серија притисака и напада на српски народ и повратнике у селу Осојане код Истока, као и да сваки од тих инцидената има за циљ да додатно застраши Србе који живе у овој метохијској енклави и онемогући им останак и опстанак, наводи се у саопштењу.

Подсећа се и да је пре неколико дана у Осојану опљачкана и Црква Светог архангела Гаврила, из које су лопови однели чак и прибор за причешће болесника. Мештани сумњају да је реч о истим починиоцима и та чињеница унела је додатни немир и страх међу Србе повратнике у овом метохијском селу којима се мир нарушава свакодневним инцидентима и нападима.

"Упркос оваквим перфидним покушајима протеривања од стране екстремиста и изгредника, Срби повратници одлучни су да остану и опстану тамо где су се после много недаћа и мука скућили и где само желе да живе у миру", наводи Канцеларија и додаје да тога мора да буде свесна и међународна заједница и да политику ћутања и окретања главе, замене проактивним приступом у решавању проблема Срба чија је егзистенција на Косову и Метохији најбруталније угрожена.

Срспка листа: Међународне институције да реагују на малтретирање Срба на КиМ

Српска листа је још једном позвала Еулекс, Кфор, али и амбасаде Квинте да у складу са својим ауторитетом стану у заштиту српског народа на Косову и Метохији, пошто њихово ћутање, истичу, екстремисти очигледно погрешно тумаче као одобрење, што је апсолутно неприхватљиво.

У име Српске листе изражавамо оштар протест локалним и међународним институцијама које су одговорне за мир и сигурност грађана јер и, поред упозорења које смо послали пре неколико дана да се у Метохији спроводи притисак на српске повратнике који су изложени свакодневним провокацијама, чега није изузета ни наша црква, нико од надлежних органа није предузео ниједан корак како би открили одговорне за претходно почињена недела, нити да превентивно делују и спрече нове инциденте и провокације", наводи Српска листа.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво